Home Novosti Poziv iz Bundestaga: Odmah zamrznuti pregovore sa Srbijom

Poziv iz Bundestaga: Odmah zamrznuti pregovore sa Srbijom

„Pregovori sa Srbijom o pristupanju EU moraju biti odmah zamrznuti“, poručuje poslanica njemačkog FDP-a Renata Alt. To je njena reakcija na stavove o nezavisnosti Kosova koje jesrbijanski predsjednik Vučića iznio u Skupštini Srbije.

„Vučić pokazuje da ne pridaje značaj dugoročnoj normalizaciji odnosa sa susjedom, a oštri tonovi iz Beograda dodatno su opteretili ionako napetu situaciju između dvije zemlje“, ocjenjuje u pisanoj izjavi koju je dostavila medijima Renata Alt, poslanica njemačkih Liberala (FDP) i predsjednica Odbora Bundestaga za ljudska prava i humanitarnu pomoć.

„Činjenica da Vučić istovremeno pojačava saradnju sa Kremljom i opire se sankcijama Rusiji, dijametralno je suprotna spoljnoj politici EU“, ukazuje ona i zaključuje: „Pregovori sa Srbijom o pristupanju EU sada moraju biti odmah zamrznuti“.

Govoreći u utorak (31.5.) pred Skupštinom Srbije nakon polaganja zakletve za drugi predsjednički mandat, Aleksandar Vučić je, između ostalog, rekao:

„Šta god vam govorili sa Zapada, Kosovo i Metohija bit će veća i važnija tema. Oni će vam reći da to nije tako i da Kosovo nije slično kao drugi primjeri u svijetu. Što više to ponavljaju, to ih više muči“, rekao je Vučić i zaključio: „Znam da ovo niko ne želi da sluša u Srbiji, ali mi moramo da budemo spremni na kompromise.“

(N1)