Home Novosti BiH PREDSJEDNICA ATLANTSKOG VIJEĆA U BiH DIJANA GUPTA: “NATO nas čuva kao bedem,...

PREDSJEDNICA ATLANTSKOG VIJEĆA U BiH DIJANA GUPTA: “NATO nas čuva kao bedem, građani ne treba da se plaše” (VIDEO)

Na korak smo do članstva. Važno je to naročito u kontekstu prijetnji sigurnosti u zemlji, ali i zapaljive reotrike koja dolazi iz RS-a. Neće baš ići kako se govori, jer nam je NATO zaštitnik, kaže struka.

Bosna i Hercegovina bit će na dnevnom redu predstojećeg samita NATO-a u litvanskoj prijestonici Viljnusu od 11. do. 12. jula.

Na korak smo do članstva. Važno je to naročito u kontekstu prijetnji sigurnosti u zemlji, ali i zapaljive reotrike koja dolazi iz RS-a. Neće baš ići kako se govori, jer nam je NATO zaštitnik, kaže struka.

Aleksandar Vučić proteklih dana stavio je u kontekst priče i BIH, pa poručio kako će situacija u BIH biti mnogo teža i ozbiljnija nakon 12 ili 13 jula.

Dijana Gupta, predsjednica Atlantskog vijeća u BiH FONO poručila je za Hayat da NATO, kao najveći čuvar mira u svijetu i najveći vojni politički savez, u službi je očuvanja mira i protekcije.

“Što se tiče samog samita, mi nećemo biti u direktnoj agendi, ali će biti govora o BIH i sigurnosnoj situaciji. Vi znate da je NATO od UN dobio saglasnost potpisivanjem Dejtonskog sporazuma da će u BIH ovdje biti u očuvanju mira i oni rade na provedbi demokracije i očuvanju mira u BIH i svega onoga što jedno demokratsko društvo zahtjeva”, rekla je za Hayat te dodala da građani ne treba da se plaše.

Potrebno je, kako kaže, ubrzati ove procese.

“Ako pogledajte scenarij strašne agresije Rusije na Ukrajinu, Rusi se to nikada ne bi smjeli usuditi da je Ukrajina bila članica NATO. Mi smo jednim korakom da uđemo u NATO i, bez obzira što formalno nismo članica, oni nas čuvaju kao bedem i nema nema zabrinuti kaad je u pitanju stanovništvo”, poručila je Gupta.

Previous articleHamša svake godine pravi baklavu i hurmašice za učesnike “Marša mira” (FOTO)
Next articleMjesecima je hodao do Meke, sada je na Maršu mira: Osjećam nešto prolazeći ovuda
Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.