Home Novosti BiH PREDSJEDNIK KLUBA NARODNJAKA U EVROPSKOM PARLAMENTU: “Rekao sam političarima u BiH –...

PREDSJEDNIK KLUBA NARODNJAKA U EVROPSKOM PARLAMENTU: “Rekao sam političarima u BiH – ne napuštajte sto dok ne postignete sporazum!”

Govoreći o odnosima Bošnjaka i Hrvata, odnosno reformi Izbornoga zakona, Weber je kazao kako gaji određeni optimizam, posebno kada je u pitanju izbor članova Predsjedništva BiH.

Delegacija Evropske narodne stranke protekle je sedmice u Sarajevu održala niz važnih susreta šaljući jasne poruke o potrebi stabiliziranja stanja u zemlji te važnosti postizanja kompromisa oko izmjene Izbornoga zakona. Naglasak ove posjete bila je izborna reforma bez koje BiH nema izgleda dobiti kandidatski status. Jasno je to poručio u intervjuu za “Večernji list BiH” predsjednik kluba EPP-a u Europskome parlamentu, njemački političar Manfred Weber.

“Za nas je država Bosna i Hercegovina, vrlo jasno kazavši, sastavljena od tri narodne komponente. Znamo da su Hrvati najmanji narod. Zato smo tražili od drugih da pokažu posebnu brigu upravo za najmalobrojnije. Za nas je to vrlo normalno. Tamo gdje imate različite narode, tada oni veći, brojniji, moraju pokazati posebnu osjetljivost prema manje brojnom dijelu populacije. Primijetio sam dosta spremnosti da se poštuje ta činjenica kada smo imali razgovore sa svim političarima. Doista moram reći da sam primijetio tu spremnost. Ali, ponovno želim istaknuti kako su tri naroda temelj ove zemlje i prema najmanje brojnima mora postojati poseban tretman”, rekao je Weber za “Večernji list”.

Govoreći o odnosima Bošnjaka i Hrvata, odnosno reformi Izbornoga zakona, izjavio je kako gaji određeni optimizam, posebno kada je u pitanju izbor članova Predsjedništva.

“Evropska unija i američki prijatelji su tu kako bi pomogli, ponudili savjet i dali određenu podršku tome procesu. Ali, ponavljam, na domaćim je političarima da odrede kako će se stvari kretati naprijed, kako će živjeti zajedno, kako bi stvorili funkcionalnu državu. Mogu vam reći da bez rješenja izborne reforme, a to onda znači i bez funkcionalne države koja bi se trebala konačno uspostaviti nakon sljedećih izbora, a to onda znači i funkcionalne vlade, svaka vrata prema Europi bit će zatvorena. A EPP i ja želimo da se ta vrata otvore, želimo se boriti za kandidacijski status BiH. To BiH zaslužuje. Kada putujem u BiH, ne idem nikamo u tuđinu. Idem u Evropu i buduću članicu EU-a. Mi u EPP-u doista u to vjerujemo. U ovoj grupaciji imam dosta prijatelja, među kojima je i Andrej Plenković. On je prvi koji se snažno bori za kandidacijski status BiH, ali uvjet za to je da riješimo probleme. Zato sam sve s kojima sam razgovarao u Sarajevu doslovno pozvao – ne napuštajte sto dok ne postignete sporazum. U suprotnom, imat će zatvorena vrata prema EU u dugom vremenskom razdoblju.”

(SB)