Home Archive Predsjednik SO Srebrenica Nedib Smajić i zamjenik načelnika Hamdija Fejzić uputili čestitku...

Predsjednik SO Srebrenica Nedib Smajić i zamjenik načelnika Hamdija Fejzić uputili čestitku u povodu Dana državnosti BiH

Predsjednik Skupštine opštine Srebrenica Nedib Smajić i zamjenik načelnika opštine Hamdija Fejzić uputili su povodom 25. novembra, Dana državnosti BiH, svim građanima Srebrenice, Bosancima i Hercegovcima u zemlji i inostranstvu, čestitku za praznik.

– 25. novembar se obilježava kao Dan državnosti Bosne i Hercegovine. Upravo tog historijski vrlo značajnog 25. novembra 1943 godine održano je prvo zasjedanje ZAVNOBIH-a u Mrkonjić Gradu. Na pomenutom zasjedanjun donesena je odluka o obnovi državnosti BiH, potvrđene su njene historijske granice, koje su datirale još iz vremena srednjovjekovne Bosne, te je Bosna i Hercegovina definisana kao jedna od šest ravnopravnih republika u tadašnjoj Jugoslaviji.

25. novembra 1943. godine Bosna i Hercegovina je obnovila svoju državnost, koju je izgubila 1463. godine, kada je Bosna potpala pod upravu Osmanske imperije.

Ono što je najvažnija činjenica i zaključak zasjedanja ZAVNOBIH-a, je upravo činjenica da je Bosna i Hercegovina, odlukom na ovom zasjedanju, definisana kao jedinstvena i nedjeljiva država u kojoj će svi narodi imati ista prava.
Ovaj historijski datum, obavezuje sve nas, da damo svoj puni doprinos u daljoj izgradnji i jačanju naše jedine domovine Bosne i Hercegovine – navodi se u čestitci.