Home Novosti BiH Prenosimo / Nakon američkih sankcija Dodiku: Firma Prointer ITSS skinuta sa liste...

Prenosimo / Nakon američkih sankcija Dodiku: Firma Prointer ITSS skinuta sa liste partnera Microsofta

Prointer, koji dobija najviše poslova u IT sektoru u RS-u gdje ima milionske ugovore sa vladom i vladinim institucijama, kao i javnim preduzećima, a što mnogi povezuju s tim da iza nje stoji Igor Dodik, sin “predsjednika svih predsjednika”, zbrisan sa liste Microsoft partnera, ne samo u BiH nego i okolnim zemljama, gdje posluje ova kompanija, javlja BN TV

Američka tehološka firma Microsoft sa svoje liste partnera skinula je firmu Prointer.

To je posljedica američkih sankcija koje su uvedene članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku, čiji sin Igor, kako je on (Dodik) sam priznao sarađuje sa komapnijom Prointer, piše BN TV.

Ipak, nezvanični izvori tvrde da je ta, kao i još nekoliko desetina firmi u vlasništvu porodice Dodik i njima povezanih lica.

Američke sankcije Dodiku su proširene početkom januara, između ostalog, i zbog koruptivnih aktivnosti, jer, kako stoji u obrazloženju, Dodik koristi svoj zvaničan položaj u BiH da akumulira lično bogatstvo kroz mito i druge oblike korupcije. .

Prema saznanju BN TV, Prointer je izbrisan sa liste Microsoft partnera, ne samo u BiH nego i okolnim zemljama, gdje posluje ova kompanija.

Ova firma je, kako navodi isti izvor, nedavno dobila i novog direktora, jer je prethodna direktorica napustila tu kompaniju, upravo, zbog mogućih sankcija.

Kompanija Prointer ITSS je članica Infinity Internacional Group.

Brisanje sa liste Microsofta znači da Prointer nema više licencu te kompanije i da ne ne može koristiti i prodavati programe (proizvode) te firme.

Dobro upućeni izvori tvrde da je za očekivati da će i druge, prije svega američke kompanije, slijediti odluku američke vlade da prekinu saradnju sa firmama koje se dovode u vezu sa Miloradom Dodikom, odnosno njegovim srodnicima.

Pirma Prointer dobija najviše poslova u IT sektoru u Republici Srpskoj, gdje ima milionske ugovore sa vladom i vladinim institucijama, kao i javnim preduzećima, što mnogi povezuju da je to zbog toga jer iza nje stoji Igor Dodik, sin “predsjednika svih predsjednika”.