Home Novosti BiH PRESS CHRISTIANA SCHMIDTA: “Ustavni sud FBiH mora funkcionisati, dao sam rok vodstvu...

PRESS CHRISTIANA SCHMIDTA: “Ustavni sud FBiH mora funkcionisati, dao sam rok vodstvu FBiH da do petka daju prijedloge sudija” (FOTO)

Dodao je mu nije bio cilj da se nekome da prednost ili oduzme prednost tokom predizborne kampanje pa je, kako je istakao, birao trenutak kada će objaviti odluku.

Christian Schmidt, visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, održao je danas u Sarajevu press konferenciju na kojoj je govorio o proteklim Općim izborima, Izbornom zakonu, Domu naroda Federacije BiH, problemima sa imenovanjima sudija u Ustavni sud Federacije BiH…

– Nismo mogli u potpunosti eliminisati izborne prevare, ali smo imali manje prekršaja zbog toga što sam donio paket integriteta Izbornog zakona. U FBiH nismo imali izabranu vladu i predsjedništvo, sve se zasniva na izbornoj volji još iz 2014.

Oavj put takvo što neće se desiti. Stvorio sam uvjete da se formira vlast nakon izbora. Razgovarao sam sa predstavnicima stranaka u nedjelju nakon moje odluke i neki su iskazali razumijevanje za nju – kazao je Schmidt.

Dodao je mu nije bio cilj da se nekome da prednost ili oduzme prednost tokom predizborne kampanje pa je, kako je istakao, birao trenutak kada će objaviti odluku.

– Kada je u pitanju funkcionanost FBiH, imamo situaciju da Ustavni sud ima manje sudija. Od ovog momenta bit ću neljubazan, dao sam rok do petka predsjedništvu FBiH da dostave prijedloge. Izborni zakon BiH treba reformu, ona je potrebna. Kada je riječ o presudama Sejdić – Finci, Zornić… to se mora primijeniti, ne smije se odlagati, to je moja intencija – istakao je njemački diplomata.

Podvukao je da u BiH imaju dva pristupa, onaj Dejtonski sa tri naroda, dva entiteta i jednom državom, i drugi da svi građani imaju puna i ista prava.

– Dejton 2 neće se desiti u američkoj bazi, već ovdje. Želio sam da uzmem u obzir sudske presude i uvedem novu perspektivu. Za mene je slučaj Ljubić pravno okončan. Možda BiH dobije status kandidata do kraja godine – najavio je on.

Zatim se koristio sportskom terminologijom.

– Gađao sam gol stranaka u BiH, vrijeme da politička ekipa krene u protivnapad – poručio je Schmidt.

Previous articleNekadašnji član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić iznio tvrdnje: “Imamo dokaze koji bi čak mogli poništiti izbore u Republici Srpskoj”
Next articleVisoki predstavnik EU poslao poruku bh. političarima nakon Općih izbora
Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.