Home Novosti BiH Priča o Čedomiru Domuzu: Grom u njedrima koji je branio Bosnu i...

Priča o Čedomiru Domuzu: Grom u njedrima koji je branio Bosnu i Hercegovinu

Čedomir Domuz
Čedomir Domuz

Čedomir Domuz je nosilac Zlatnog ljiljana, Policijske medalje za hrabrost i Ordena zlatnog grba s mačevima

Čedomir Domuz je u najvećem jeku borbi na padinama Igmana 1992. rekao da će nakon 98 sahranjenih partizana on biti 99 sahranjen na Brezovači. Na to je njegov saborac Adnan Došlić kazao da će on biti stoti. Nažalost, tako je i bilo. Danas sjećanja, junaštvo, herojstvo, čestitost i hrabrost Čedinih vukova sa Igmana bdiju nad Hadžićima i čuvaju sjećanje na heroje. Čedomir Domuz je poginuo 30. jula 1992.

TAKTIKA I SMIRENOST

Nosilac je najvećeg ratnog priznanja Zlatnog ljiljana, Policijske medalje za hrabrost i Ordena zlatnog grba s mačevima. Poginuo je 30. jula na Rogoju u akciji oslobađanja Trnova na dužnosti komandira izviđačko-diverzantskog voda kao pripadnik Ministarstva unutrašnjih poslova RBiH. Toga dana poginuo je i Smajo Somo, najstariji borac na ratištu.

Kao aktivni policajac Čedomir je osjetio šta se dešava, priprema i radi, te je sa svojih 30-ak prijatelja, dobrovoljaca, preduhitrio agresora i izašao na Igman, na Brezovaču. Njegove ostale kolege su išle na Mrazište. Igman je i u Drugom svjetskom ratu bio strateški značajan, znao je Domuz da će tako biti i 1992, kada ga je uspio odbraniti. Igman je kasnije bio jedan jedini put otvoren ka Hrasnici i aerodromu i poslije tunelu i ulazu u Sarajevo. O njegovom herojstvu, taktikama, smirenosti, ali i toplini prema izbjeglicama koje su se kao rijeka slile na Igman, i danas se priča. Priča se i o njegovom mangupluku, humoru, ali i smjelosti da se suprotstavi jednoj politici koja nije shvatala njegovu namjeru da ostane na strani Armije RBiH. Bio je istinski vođa, neustrašiv, organizovan, u svakom trenutku je držao sve konce u svojim rukama. Slijedili su ga svi. U stopu. I stari i mladi. Vjerovali su mu.

Priča o Čedomiru Domuzu, njegovim hrabrim djelima, možda ne bi bila potpuna bez spominjanja njegove majke Desanke. Nakon Čedine pogibije, umjesto sebe hrabrila je druge i uvijek poručivala: “Ne smijemo odustati od borbe za Bosnu i Hercegovinu.”

POČAST I CVIJEĆE

Porodica, ali i brojni prijatelji, delegacije i saborci, danas su na Brezovači obilježili godišnjicu pogibije Čedomira Domuza.

– Položeno je cvijeće i odata počast uz prigodno druženje boraca i građana. U Memorijalnom centru Kovači organizovana je projekcija dokumentarnog filma “Čedomir Domuz – grom u njedrima Igmana” u sklopu manifestacije Odbrana Bosne i Hercegovine – Igman 2023. I ove godine obilježavanje organizuje Udruženje Grom u njedrima Igmana u saradnji sa Udruženjem dobitnika najvećih ratnih priznanja općine Hadžići, rekla nam je Sanja Selma Sadiković, kćerka Čedomira Domuza i predsjednica Udruženja Čedomir Domuz – Grom u njedrima Igmana.

Previous articleNIHAD ALIČKOVIĆ O BOŠKU BRKIĆU: “Priča se da je imao 100.000 njemačkih maraka i da je radio šverc…”
Next articleSRAMAN ISTUP AMBASADORA VRANJEŠA: „Naša djeca znaju da su Naser Orić i Alija Izetbegović zločinci, Ratko Mladić je heroj…”
Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.