Home Novosti BiH Prilikom ulaska u BiH uhapšen bivši logoraš Meho Orić: Optužen za navodni...

Prilikom ulaska u BiH uhapšen bivši logoraš Meho Orić: Optužen za navodni ratni zločin

Danas je uhapšen bivši logoraš Meho Orić pri ulasku u BiH na graničnom prelazu u Brodu. Orića su priveli pripadnici Granične policije BiH po nalogu Tužilaštva BiH. Zvaničnih informacija od Tužilaštva i Granične policije BiH o ovom slučaju još uvijek nema.

Ovim iznenadnim hapšenjem iznenađeni su svi koji poznaju Mehu Orića. Porodica tvrdi da je Meho Orić bivši logoraš koji je proveo šest mjeseci u koncentracionom logoru u Batkovići. “Pripadnici Vojske Republike Srpske zarobili su grupu Bošnjaka krajem 1992.godine kada su pokušavali da iz Srebrenice stignu u Tuzlu u grupi je bio i Orić. Da je Meho išta nažao uradio bilo kome teško bi preživio kao zarobljenik šest mjeseci i bio razmjenjen sredinom 1993.godine”.

Rodbini je saopšteno da je Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu na osnovu predmeta Suda u Zvorniku koji je nadležan za regiju srednjeg Podrinja.

Ogorčen ovim hapšenjem je i Suad Ćosić, komšija i prijatelj uhapšenog.
“Očigledno se radi o dvostrukim aršinima, dok predmeti za teške zločine nad Bošnjacima Podrinja u svim općinama miruju, Tužilaštvo ekspresno uhapsi Bošnjake bez prethodne kontrole. Da su pozvali Mehu dobrovoljno bi se odazvao jer je to čovjek logoraš, nema on šta kriti i razloga biti hapšen na ovaj način.

Pozivam da se Bošnjaci ujedine što prije kako bi se zaustavio ovaj očigledni mehanizan plašenja Bošnjaka koji žive i rade u Podrinju. Pozivam predstavnike Bošnjaka da se posvete sistemskom radu i naprave neki mehanizam zaštite Bošnjaka koji su se vratili i koji se žele vratiti u svoje domove. Za mene lično ovo danas predstavlja izjednačavanje žrtve i zločinca. Gdje ste još čuli da se bivši logoraši hapse za zločin počinjen prije dospijeća u koncentracioni logor”, pita Ćosić.

(Zvornicki.ba)