Home Novosti BiH Procijenjena imovina ministra Forte skoro milion maraka: Meni je dobro u BiH,...

Procijenjena imovina ministra Forte skoro milion maraka: Meni je dobro u BiH, ali uvijek može bolje

Forto kaže da su primanja funkcionera na državnom nivou „super“, ali da ministri i premijeri u kantonalnim vladama koji „rade po deset sati dnevno za platu srednjeg menadžera u nekoj korporaciji“ nisu adekvatno plaćeni.

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine (BiH) Edin Forto mjesečno zarađuje oko 5.700 KM. Skoro pet godina uoči preuzimanja ministarske pozicije zarađivao je do 3.700 KM kao premijer Kantona Sarajevo (KS).

Ministar Forto, ipak, smatra da ovi iznosi nisu vrtoglavo visoki jer je u privatnom sektoru na direktorskim pozicijama zarađivao više nego u politici.

„Nepopularno je reći, ali ja sam prešao s bolje plate u državni sektor. Ja sam imao bolja primanja”, rekao je Forto za Centar za istraživačko novinarstvo (CIN), osvrnuvši se na period od 2013. do 2015. godine kada je radio kao direktor u NEXE grupaciji.

Iako su proteklih godina njegova primanja na funkcionerskim pozicijama rasla, Forto nije kupovao nove nekretnine. Ranije se, kaže, bavio preprodajom nekretnina koje je kupovao kreditima, ali se tim više ne bavi: „Imao sam dosta kredita, ali sam to sve vratio”.

Ministar Forto živi u Sarajevu sa suprugom i dvoje djece u stanu koji je naslijedio od roditelja. Procjenjuje da ova nekretnina vrijedi 250.000 KM. Vlasnik je i 2.350 kvadrata zemljišta u glavnom gradu BiH za koje smatra da vrijedi 587.000 KM.

Forto iste nekretnine prijavljuje od kada je ušao u politiku. Uz njih posjeduje i vozilo „Renault Kadjar“ od 37.000 KM te dionice u preduzećima „Feroelektro“, „Konjuh“ i „Zrak“. Zajedno sa suprugom ima ušteđevinu od 50.000 KM u UniCredit banci.

Forto kaže da su primanja funkcionera na državnom nivou „super“, ali da ministri i premijeri u kantonalnim vladama koji „rade po deset sati dnevno za platu srednjeg menadžera u nekoj korporaciji“ nisu adekvatno plaćeni.

„Meni je dobro u BiH, ali može uvijek bolje”, zaključio je Forto.

Od SAD-a do BiH

Edin Forto je krajem devedesetih diplomirao novinarstvo i masovne komunikacije na Fakultetu za medije i novinarstvo na Sveučilištu „Sjeverna Karolina“ u Americi, a početkom 2000-ih je magistrirao međunarodne finansije i poslovanje na Sveučilištu „Kolumbija“ u New Yorku.

Karijeru je počeo kao politički analitičar u New Yorku, ali se ubrzo vratio u BiH gdje je više od deset godina radio u privatnom sektoru. Politikom se počeo baviti 2009. kao član Naše stranke koja ga je u septembru 2021. godine izabrala za predsjednika.

Na općim izborima 2014. i 2018. godine izabran je za zastupnika u Skupštini Kantona Sarajevo, a istovremeno je delegiran u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH iz reda ostalih.

Forto je bio premijer Kantona Sarajevo od 2019. do 2023. godine, a početkom 2023. je imenovan za državnog ministra prometa i komunikacija. U intervjuu za CIN je istakao da privatni interes javnih funkcionera mora biti iza javnog interesa zbog čega se za vrijeme mandata premijera KS borio za donošenje Zakona o prijavljivanju i postupku provjere podataka o imovini nosioca javnih funkcija u Kantonu Sarajevo.

„Mislim da svi koji uđu u politiku i primaju platu iz budžeta moraju sve da otkriju”, zaključio je Forto.