Home Novosti BiH Procurio prijedlog Njemačke i Francuske za konačno rješenje statusa Kosova…

Procurio prijedlog Njemačke i Francuske za konačno rješenje statusa Kosova…

Francusko-njemački sporazum, kojim je predviđeno konačno rješenje u pregovorima Beograda i Prištine procurio je u javnost. Portal Nova.rs imao je uvid u ovaj dokument, a, verzija do koje je došao portal biće podložna izmjenama i dopunama tokom pregovora dvaju strana.

Ovo su članovi dokumenta.

Član 1.

Кosovo i Srbija će razvijati normalne, dobrosusjedske odnose međusobno zasnovane na jednakim pravima.

Član 2.

Кosovo i Srbija će se rukovoditi zajedničkim težnjama ka članstvu u EU.

Član 3.

U skladu sa SSP-om [Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju] koji su potpisale obje strane, Кosovo i Srbija će sve sporove između sebe rješavati isključivo mirnim putem i uzdržaće se od pri*etnje ili upotrebe s*le. Oni ponovo potvrđuju nepovredivost sada i u budućnosti granice/granice koja postoji između njih i obavezuju se da će u potpunosti poštovati teritorijalni integritet jednih drugih.

Član 4.

Кosovo i Srbija polaze od pretpostavke da nijedna od dvije strane ne može predstavljati drugu u međunarodnoj sferi niti djelovati u njeno ime.

Član 5.

Кosovo i Srbija će promovisati mirne odnose na Zapadnom Balkanu i doprinjeti regionalnoj bezbjednosti i saradnji u Evropi.

Član 6.

Кosovo i Srbija postupaju uz uzajamno poštovanje nadležnosti svake strane.

Član 7.

Кosovo i Srbija izjavljuju spremnost da regulišu praktična i humanitarna pitanja u procesu normalizacije svojih odnosa. Oni će zaključivati sporazume u cilju razvoja i unaprijeđenja na osnovu ovog Ugovora i na obostranu korist saradnje u oblasti ekonomije, nauke i tehnologije, saobraćaja, pravosudnih odnosa, pošte i telekomunikacija, zdravstva, kulture, sporta, životne sredine, zaštite, i u drugim oblastima. Detalji su dogovoreni u Dopunskom protokolu.

Član 8.

Кosovo i Srbija razmjenjuju stalne misije. Oni se osnivaju u sjedištu odgovarajuće Vlade. Praktična pitanja u vezi sa uspostavljanjem misija biće obrađena posebno.

Član 9.

Кosovo i Srbija su saglasni da ovaj Ugovor neće uticati na bilateralne i multilateralne međunarodne ugovore i sporazume koje su oni već zaključili ili se na njih odnose.

(N1)