Home Novosti PROFESOR DANIEL SERWER UPOZORAVA: “Vučić teži ‘srpskom svetu‘, pokušava srpsko stanovništvo u...

PROFESOR DANIEL SERWER UPOZORAVA: “Vučić teži ‘srpskom svetu‘, pokušava srpsko stanovništvo u susjednim zemljama staviti pod kontrolu Beograda…”

“Nijedna od ovih zemalja neće uspjeti da ostvari svoj EU san sve dok Beograd koristi Srbe da od njih napravi nefunkcionalne države”, zaključio je Serwer.

Daniel Serwer, profesor na Johns Hopkins univerzitetu, objavio je autorski tekst “Greške ne čine stvarnost”, u kojem je naglasio kako bi SAD trebalo da prestanu da podržavaju Srbiju koja je autokratska država i snažno okrenuta Rusiji.

U tom tekstu, na nekoliko mjesta dotakao se i Crne Gore.

“Crna Gora, članica NATO-a, ima proruskog premijera i vladajuću koaliciju. Lako se priklanjaju preferencijama Beograda, uključujući nedavno odnos prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi”, poručio je on.

U Crnoj Gori je, kako kaže, Beogradu uspjelo da srpsko stanovništvo stavi pod svoju kontrolu.

“Amerikanci svoju politiku nisu prilagodili aktuelnoj realnosti: Srbija je za sada izgubljena od Zapada. Beograd zapravo ne teži članstvu u EU, što Vučić smatra predalekom perspektivom da bi nadoknadio moć koje bi morao da se odrekne da bi ispunio svoje zahtjeve. Umjesto toga, on teži ‘srpskom svetu’, nastojanjima Beograda da srpsko stanovništvo u susjednim zemljama stavi pod kontrolu Beograda. To je uspjelo na Kosovu, Crnoj Gori i BiH. Nijedna od ovih zemalja neće uspjeti da ostvari svoj EU san sve dok Beograd koristi Srbe da od njih napravi nefunkcionalne države”, zaključio je Serwer.