Home Novosti BiH PROFESOR IVO KOMŠIĆ UPOZORAVA: “Jasno je da HDZ pokušava obnoviti ‘Herceg-Bosnu’ a...

PROFESOR IVO KOMŠIĆ UPOZORAVA: “Jasno je da HDZ pokušava obnoviti ‘Herceg-Bosnu’ a na tim idejama je vođen rat u BiH”!

U Sarajevu se održava osmi Sabor Hrvatskog narodnog vijeća u BiH i obilježavanje 25. godišnjice njegovog djelovanja.

Ivo Komšić, bivši član Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine i bivši gradonačelnik Sarajeva, kazao je da bez Washingtonskog sporazuma ne bi bilo ni Dejtonskog sporazuma.

Komšić je povodom 25. godišnjice postojanja Hrvatskog narodnog vijeća, kazao da danas u BiH HDZ ima sav monopol kada je u pitanju hrvatska politika.

“Kad imaju monopol na hrvatsku politiku oni pokušavaju danas sa svojim inicijativama, ne samo ovdje nego i u Evropi i Evropskoj uniji, obnoviti Herceg-Bosnu, ono protiv čega smo mi bili sve vrijeme i što je prevladano u Washingtonu Washingtonskim sporazumom. Poslije Washingtonskog sporazuma ne postoji Herceg-Bosna, nije se nikad obnovila, no oni danas pokušavaju da je obnove. Mi ćemo danas vrlo oštro reagirati i kazati da smo protiv toga jednako kao što smo bili 1994. godine”, kazao je Komšić.

Kako je naveo, nova vlast u BiH se neće mnogo razlikovati od prethodne.

“Radikalizirane su ideje i na tim idejama je vođen rat u BiH. To je problem, što oni obnavljaju te neke koncepcije oko kojih se vodio rat. Te ideje su skupo koštale sve narode u BiH i državu. To je problem i to će vjerovatno biti problem nove vlasti jer oni će te svoje teze radikalizrati”.

Komentarisao je i izjave predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar – Kitarović.

“Dejtonski sporazum je okvirni sporazum za mir u BiH, on se tako zove. Svi oni koji na radikalan način dovode u pitanje temeljne odredbe tog sporazuma zapravo riskiraju da naruše mir ovdje. Vidjet ćemo da li će se neko usuditi krenuti u to. Mislim da baš nije povoljna međunarodna situacija za to”, kazao je Komšić.

U Sarajevu se održava osmi Sabor Hrvatskog narodnog vijeća u BiH i obilježavanje 25. godišnjice njegovog djelovanja.

(SB)