Home Novosti BiH Profesor iz Beograda: Javite Dodiku da RS postoji samo u okvirima BiH

Profesor iz Beograda: Javite Dodiku da RS postoji samo u okvirima BiH

Beograd, 8. juna 2024 - Centralno obeležavanje manifestacije - Prvog svesrpskog sabora "Jedan narod, jedan sabor - Srbija i Srpska zajedno", poèelo je danas na Trgu republike u prisustvu predsednika Srbije i Republike Srpske Aleksandra Vuèiæa i Milorada Dodika. Sveèanost kojoj prisustuvju i najviši zvaniènici Srbije i RS, poèela je himnom Srbije "Bože pravde" i Sveèanom pesmom Republike Srpske. FOTO TANJUG/ RADE PRELIÆ/bs

Ivan Videnović, univerzitetski profesor iz Beograda, poručio je predsjedniku bh. entiteta Republika Srpska, Miloradu Dodiku, kao i vlastima u RS-u, da Republika Srpska postoji samo unutar granica Bosne i Hercegovine, u skladu s Daytonskim sporazumom.

Komentirajući stalne Dodikove pozive na “mirno razdruživanje” od BiH, Videnović je na društvenoj mreži X istaknuo da “Nezavisna Država Srpska ne može postojati na ovoj teritoriji i u ovom etničkom sastavu, jer je rezultat etničkog čišćenja i genocida”.

Nadalje, upotrijebio je snažne riječi, usporedivši postojanje Nezavisne Države Srpske s nacističkom Nezavisnom Državom Hrvatskom (NDH), ističući sličnosti u načinu nastanka, politikama, moralnim vrijednostima te klerikalizmu.

Profesor je također kritizirao “Svesrpski sabor” koji se održavao u Beogradu, nazivajući ga završnim činom okupacije koja je počela lažnom odbranom Beograda u Kninu 1991. godine.

Naglasio je da se slave ratovi koji su se vodili protiv civilnog stanovništva, te je istaknuo ozbiljnost situacije i potrebu za rebrendiranjem Srbije kako bi se oslobodila kontaminacije nacizmom.