Home Novosti BiH Prognani Hrvati iz Banje Luke žestoko kritikovali Čovića: On nije predstavnik Hrvata...

Prognani Hrvati iz Banje Luke žestoko kritikovali Čovića: On nije predstavnik Hrvata u RS-u

01.02.2022., Narodna skupstina RS, Banjaluka (BiH) – Dragan Covic, predsjednik HDZ, i Mirko Sarovic, predsjednik SDS, odrzali su govore za govornicom NSRS na posebnoj sjednici NSRS kojoj je tema trenutacna politicka i drustvena situacija u BiH. Photo: Dejan Rakita/PIXSELL

Iz ‘Nazareta’ su čelnika HDZ BiH Dragana Čovića optužili da je ‘stao na stranu agresora’ na BiH pa je time izgubio svaki kredibilitet da predstavlja bilo koga u BiH

Udruženje “Nazaret” koja okuplja prognane Hrvate s područja Banje Luke oštro je kritiziralo predsjednika HDZ BiH Dragana Čovića zbog njegova nastupa u parlamentu bh. entiteta Republike Srpske, dok je Josip Jerković, HDZ-ov potpredsjednik RS-a, branio Čovića i poruke koje je poslao.

Udruženje “Nazaret” kritiziralo je Čovića zbog toga što je 1. februara poslao poruku kojom je pozivao na očuvanje RS-a, a uopće nije spomenuo stradanja i potrebe hrvatskih prognanika iz tog entiteta, prenosi Hina.

U izjavi koju potpisuje predsjednik udruženja Vinko Laštro, iz “Nazareta” ističu kako je je ono što je on govorio u Narodnoj skupštini RS-a “zabrinjavajuće i nedopustivo”, kao i da Hrvati u tijelima vlasti RS-a zapravo nemaju svoje predstavnike koji bi zastupali njihove interese.

Podsjećaju kako je tokom rata samo na području Banjolučke biskupije, i to uglavnom tamo gdje nije bilo ratnih sukoba, ubijeno više od hiljadu Hrvata, a da te žrtve, kao ni brojne prognane, Čović nije niti spomenuo u parlamentu RS-a.

“Dragan Čović nije ovdje bitan koliko je bitno to što se on predstavlja kao da je predstavnik svih Hrvata u BiH. Hrvati u RS-u nisu ga nikada izabrali, a on se tako i ponaša jer nije učinio ništa za Hrvate u RS-u. Njegova izjava koja RS predstavlja kao normalni entitet uvreda je za zdrav razum i sol na ranu svim prognanim i obespravljenim Hrvatima iz RS-a”, stoji u reakciji.

Čoviću i HDZ-u BiH predbacuju da kada govore o Hrvatima u BiH misle samo na one u Federaciji, dok su oni u RS-u u statusu otpisanih, a na tu je igru, kako ističu, pristala i međunarodna zajednica.

Iz “Nazareta” su Čovića optužili da je “stao na stranu agresora” na BiH pa je time izgubio svaki kredibilitet da predstavlja bilo koga u BiH.

“Pristali ste na to da vam Milorad Dodik govori kako u RS-u nema problema s Hrvatima. Naravno da nema kada su pobijeni ili protjerani, a ono malo što ih je ostalo jedva slobodno diše. Vi na to licemjerje i izrugivanje pristajete i takvu osobu imate kao glavnog sugovornika o novom ustroju BiH”, stoji u poruci upućenoj direktno Čoviću.

Naveli su kako su “svjesni opasnosti da BiH ne smije biti pretvorena u građansku državu po željama Bošnjaka, no da se ona mora transformirati u funkcionalnu cjelinu” a to je, kako ističu, moguće samo na temelju prijedloga Biskupske konferencije BiH iz 2005. godine o uspostavi četiri regije.

Potpredsjednik RS-a Jerković je pak u intervjuu za provladin list “Glas Srpske” kazao kako je Čović trebao doći u Banju Luku i iznijeti svoja stajališta.

Tvrdi kako je on tamo “smirenim i mudrim političkim tonom” pokušao predočiti stvarno stanje, ali i predložiti rješenje za daljnji suživot u BiH, jer se ne smije dopustiti “brisanje” konstitutivnih naroda iz domova naroda i Predsjedništva BiH.

“Prepoznali smo… namjere da Federacija BiH postane građanska država bošnjačkog naroda. Jasno nam je svima da BiH može preživjeti samo kao zemlja tri konstitutivna naroda i tu nema kalkulacija”, kazao je Jerković.

Ustvrdio je kako on kao hrvatski dužnosnik u RS-u stalno govori o položaju Hrvata u tom entitetu, kojih je sada tamo nakon masovnih progona ostalo gotovo 30.000. Jerković kaže kako on ni tom brojkom nije nezadovoljan, a da je interes za povratak slab.

“Svi oni (Hrvati) koji sa mnom razgovaraju o tome kažu da je lakše nama u RS-u nego njima u Federaciji BiH, iako je Federacija stvorena po Daytonu i za Hrvate i za Bošnjake”, kazao je Jerković.

(Fokus.ba)