Home Novosti BiH ISPRAVKA VIJESTI: Rođendanska čestitka na mostu Čobanija nije postavljena povodom Dana Republike...

ISPRAVKA VIJESTI: Rođendanska čestitka na mostu Čobanija nije postavljena povodom Dana Republike Srpske

Na dan obilježavanja Dana Republike Srpske, Dnevni avaz je objavio članak u kojem se netačno tvrdi da je rođendanski transparent na sarajevskom mostu Čobanija bio posvećen upravo obilježavanju “rođendana Republike Srpske”.

U analizi “Raskrinkavanja” da se vidjeti da su tranparent postavili najvičaki FK Sarajevo

Ipak, iz priložene fotografije na kojoj je vidljiv transparent, jasno je da se na njemu ne “čestita rođendan RS”, odnosno da se RS ne spominje.

Dan Republike Srpske, koji je u zakonodavstvu RS-a utvrđen odredbama koje je Ustavni Sud BiH u dva navrata proglasio neustavnim, obilježen je centralnom proslavom sa defileom u Banjoj Luci i ovog 9. januara. Međutim, transparent na sarajevskom mostu Čobanija nije bio nikakva “provokacija”. Tačnije, on nije postavljen “povodom neustavnog dana RS” niti je njime upućena čestitka povodom dana Republike Srpske, kako se tvrdi.

Naime, nakon objave ovih informacija, portal Klix je 9.1.2022. godine objavio tekst u kojem se navodi da su transparent postavili navijači fudbalskog kluba Sarajevo kako bi čestitali rođendan prijatelju. Transparent je u međuvremenu uklonjen.

Međutim, pojedini korisnici društvenih mreža i mediji, među kojima i ZASREBRENICU.ba su pogrešno prenijeli kako je ovo bila čestitka povodom dana RS, što je izazvalo brojne reakcije.

(Vijesti.ba / Avaz)