Home Novosti BiH PRVA REAKCIJA IZ BIJELE KUĆE: „Potpisivanjem zakona kojim se odbijaju ovlasti visokog...

PRVA REAKCIJA IZ BIJELE KUĆE: „Potpisivanjem zakona kojim se odbijaju ovlasti visokog predstavnika od strane predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika krši se…“

Visoki predstavnik Christian Schmidt donio je odluku kojom se poništavaju ove izmjene zakona i naveo je kako iste neće stupiti na snagu. Također, izmijenio je odredbe Krivičnoga zakona BiH prema kojima se za neprovođenje odluka visokog predstavnika predviđa zatvorska kazna od šest mjeseci do pet godina.

Američki državni sekretar Anthony Blinken oglasio se na društvenim mrežama nakon što je predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik potpisao Ukaz kojim se suspendiraju odluke visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta.

„Potpisivanjem zakona kojim se odbijaju ovlasti visokog predstavnika od strane predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika krši se Ustav Bosne i Hercegovine i podriva Daytonski sporazum. Sjedinjene Američke Države podržavaju OHR, Bosnu i Hercegovinu i njen suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter“, poručio je Blinken.

Podsjetimo, jučer se Američka ambasada u BiH oglasila o Dodikovom potpisivanju Ukaza o proglašenju zakona kojim se onemogućava objava odluka OHR-a u Službenom glasniku entiteta Republike Srpske, navodeći da to predstavlja “namjeran napad” na Dejtonski sporazum, Ustav i državu BiH, te da će SAD “pojedince uključene u antidejtonsko ponašanje smatrati odgovornim za njihove postupke”.

“Odluka predsjednika Republike Srpske da potpiše Ukaz o proglašenju Zakona o izmjeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa Republike Srpske, koje je visoki predstavnik poništio 1. jula, neustavna je i predstavlja namjeran napad na Dejtonski mirovni sporazum, Ustavni poredak Bosne i Hercegovine i državu BiH”, ističe Američka ambasada u objavi na Twitteru.

“Sjedinjene Države podržavaju suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter Bosne i Hercegovine i nastavit će smatrati pojedince uključene u antidejtonsko ponašanje odgovornim za njihove postupke”, dodaje se.

Podsjetimo, visoki predstavnik Christian Schmidt donio je odluku kojom se poništavaju ove izmjene zakona i naveo je kako iste neće stupiti na snagu. Također, izmijenio je odredbe Krivičnoga zakona BiH prema kojima se za neprovođenje odluka visokog predstavnika predviđa zatvorska kazna od šest mjeseci do pet godina.

Previous articleDENIS AVDAGIĆ OTKRIVA: “Dodiku je poslana poruka da sebe i stranku vodi prema političkom kraju, A MOŽDA I REPUBLIKU SRPSKU!”
Next articleOŠTRA REAKCIJA REISA KAVAZOVIĆA: “Dok Schmidt i Dodik igraju svoju predstavu, država nam…”
Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.