Home Novosti PRVI ČETNIK SRBIJE URLA: “Hitno javiti Putinu! Ovo je vrhunac antisrpske politike,...

PRVI ČETNIK SRBIJE URLA: “Hitno javiti Putinu! Ovo je vrhunac antisrpske politike, iza nove provokacije stoji…”

Predsjednik SRS Vojislav Šešelj rekao je, komentarišući da je Platformu za dijalog kojim je Priština praktično srušila pregovore sa Beogradom, da Srbija mora da preduzme odlučne korake i da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić mora da hitno kontaktira predsjednika Rusije Vladimira Putina

– Ovo što je danas uradila odmetnička skupština u Prištini govori da iza svih albanskih separatističkih poteza stoje Zapadne sile, pre svega Amerika, pa čak i iza ovih uvođenja taksi od 100 odsto na robu iz Srbije i BiH. Sa druge strane, igrali su igru i davali izjave koje kao traže da se te takse ukinu. Nije nimalo slučajno što su američki zvaničnici promenili retoriku, pa više ne kažu da se takse ukinu, nego suspenduju. Još jednu stvar smo primetili poslednjih dana iz izjava nekoliko američkih zvaničnika, da oni očekuju da pregovarački proces na svom kraju ima uzajamno priznanje Prištine i Beograda, tj. Srbije i Kosova. Uzajamno priznanje!

Dakle, oni tretiraju Srbiju kao da nije međunarodno priznata država, kao da nije članica UN. Ovo je vrhunac te antisrpske politike, koja zapravo zahteva kapitulaciju srpske države i ja zahtevam od predsednika republike Aleksandra Vučića da hitno kontaktira ruskog predsednika Vladimira Vladimiroviča Putina i kineskog predsednika Si Đinpinga i da zahteva prvo da se ozbiljni kontigenti ruske i kineske vojske što pre uključe u Kfor, da se rasporede na Kosovu, posebno tamo gde žive preostali Srbi.

Zahtevam da se zakaže hitna sednica Narodne skupštine Republike Srbije koja bi opovrgla našu orijentaciju ka neutralnosti i podnela zahtev vojnom savezu pod rukovodstvom Rusije koji se formalno naziva ODKB i zatražila puno učešće Srbije. Još tražim da se omogući da Rusi na teritoriji Republike Srbije i Republike Srpske formiraju vojne baze koje bi bile dragocena zaštita od eventualnih nasrtaja NATO. Nama Albanci nisu nikakva opasnost ako ne dođe do mešanja NATO pakta, a oni neće nijedan antisrpski ozbiljan vojni, ratni potez napraviti ako ne dobiju saglasnost NATO.

Dakle, oni su instrument, oni su javno priznali da su instrument, sam Haradinaj je rekao da njihovu svojnu politiku vodi Amerika. Srbija je ovde bila maksimalno popustljiva, Srbija je neprekidno iskazivala dobru volju, Srbija je ispunila sve ono što je Briselskim sporazumom uspostavljeno kao obaveza, a jedina obaveza Albanaca o ZSO nije ispunjena. Ne možemo više to da trpimo i treba odlučne korake da pravimo. Moramo se na vreme obezbediti – rekao je Šešelj za TV Pink.

Podsjetimo, Kosovski parlament usvojio je većinom glasova Platformu za dijalog o, kako se navodi, konačnom, inkluzivnom i pravno obavezujućem sporazumu za normalizaciju odnosa Beogada i Prištine.

Riječ je o platformi koju je Beograd ranije ocijenio kao dokument koji dokazuje da Priština ne želi nastavak dijaloga sa Beogradom.

Dokument je usvojen u odsustvu dve najuticajnije opozicione partije, DSK i Samoopredeljenje.

Prethodno, parlament je takođe većinom glasova usvojio zakon o “zadacima, odgovornostima i nadležnostima” prištinske delegacije u procesu dijaloga.

(SB)