Home Novosti BiH Put Dodikove prijave protiv Schmidta: Od Banjaluke do Sarajeva, a evo kome...

Put Dodikove prijave protiv Schmidta: Od Banjaluke do Sarajeva, a evo kome je sada predata

On je na svom Twitter nalogu napisao da je prijavu protiv Schmidta podnio “zbog neovlaštenog bavljenja poslom visokog predstavnika za šta nema odluku Vijeća sigurnosti UN-a”

Krivičnu prijavu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika protiv visokog predstavnika Christiana Schmidta sarajevsko Kantonalno tužilaštvo proslijedilo je Tužilaštvu BiH na daljnju nadležnost, saznaje Detektor.

Glasnogovornica Tužilaštva Kantona Sarajevo, Azra Bavčić, za Detektor je kazala da je prijava predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika protiv visokog predstavnika Christiana Schmidta koju su dobili od Okružnog javnog tužilaštva u Banjoj Luci, proslijeđena Državnom tužilaštvu.

“Tužilaštvo Kantona Sarajevo proslijedilo je predmetnu prijavu Tužilaštvu BiH na dalju nadležnost”, kazala je Bavčić.

Iz Tužilaštva BiH nisu mogli putem telefona odgovoriti na upit o preuzimanju nadležnosti.

Predsjednik Republike Srpske Dodik podnio krivičnu prijavu protiv Schmidta Okružnom javnom tužilaštvu u Banjoj Luci, koja je dalje proslijeđena sarajevskom kantonalnom tužilaštvu na nadležno postupanje. On je na svom Twitter nalogu napisao da je prijavu protiv Schmidta podnio “zbog neovlaštenog bavljenja poslom visokog predstavnika za šta nema odluku Vijeća sigurnosti UN-a”.

Ranije je krivičnu prijavu Dodik podnio i protiv tužioca Tužilaštva BiH Nedima Ćosića, koji je podigao optužnicu protiv Dodika i vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika RS-a Miloša Lukića zbog neizvršavanja odluka visokog predstavnika.

“Krivičnu prijavu sam podnio zato što je Nedim Ćosić podigao optužnicu zbog, kako je navedeno, krivičnog djela neizvršavanje odluka visokog predstavnika”, napisao je Dodik u svojoj objavi smatrajući da je Ćosić kao službeno lice Tužilaštva, u namjeri da nanese štetu instituciji predsjednika RS-a te Lukiću, donio nezakonitu odluku, čime je počinio krivično djelo “povreda zakona i zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja”.

Za Detektor je potvrđeno da je ova prijava dodijeljena u rad republičkom javnom tužiocu koji će dalje odlučiti u kojem smjeru će se odvijati rad na ovom predmetu.

Previous articleOVO JE NJEGOV ODGOVOR: Schmidt se oglasio o zahtjevu da se smijene strane sudije u Ustavnom sudu BiH
Next articlePratite uživo kretanje oluje: Nevrijeme se očekuje u ovim dijelovima BiH, na snazi žuti meteoalarm
Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.