Home Novosti BiH Radnik iz Nepala otkrio za koliku platu radi u Sarajevu, a većinu...

Radnik iz Nepala otkrio za koliku platu radi u Sarajevu, a većinu zarade može poslati kući

Sporost administracije je prepreka, kažu iz entitetskih udruženja poslodavaca.

Ashok Tamang se prije godinu i pol dana oprostio od supruge, 14-godišnje kćeri i tek rođenog sina kako bi došao raditi kao građevinac u Bosni i Hercegovini.

Tamang je stigao u Sarajevo iz Nepala, države koja se nalazi u podnožju najvišeg svjetskog planinskog masiva Himalaja, piše Radio Slobodna Europa.

Tamang je jedan od oko 5.000 stranih radnika u Bosni i Hercegovini, a njihov broj se skoro udvostručio od 2020. godine, prema podacima Federalnog zavoda za zapošljavanje.

Najviše stranih radnika ove godine došlo je iz Turske, Srbije, Bangladeša, Kuvajta i Hrvatske, prema istim podacima.

Domaći poslodavci bi mogli zaposliti desetine tisuća stranih radnika jer već godinama nedostaje radne snage u mnogim industrijskim granama.

Ashok Tamang
Ashok Tamang

Međutim, sporost administracije je prepreka, kažu iz entitetskih udruženja poslodavaca. Navode da je izdavanje radnih dozvola strancima “neizvjestan proces koji često traje i do godinu dana”.

Svake godine, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine utvrđuje kvotu za uvoz stranih radnika na osnovu informacija entitetskih zavoda za zapošljavanje. Ove godine su poslodavci dobili dozvolu da zaposle skoro 4.000 radnika.

S plaćom od 1.800 maraka (oko 900 eura), Tamang dobiva smještaj i tri obroka dnevno. Zbog toga većinu svoje zarade može poslati u Nepal, gdje su mjesečne plaće često samo nekoliko stotina američkih dolara.

“Još nisam otišao kući. Planiramo to učiniti u narednih šest mjeseci, i nadam se da ću ih vidjeti što prije. Često razgovaramo putem interneta, jer mi jako nedostaju”, kaže Tamang, jedan od oko 80 građana Nepala koji rade u Bosni i Hercegovini.

Previous article„ČIM JE NASER ORIĆ OSLOBOĐEN, NEMA BRIGE…“: Društvene mreže gore nakon sramnog istupa Milorada Dodika…
Next articleSchmidt odgovorio na Dodikove prijetnje: Naredne sedmice idem u RS, neka se spremi na neke neugodne trenutke
Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.