Home Novosti RAK nije primio nijedan prigovor na obilježavanje rođendana zločinca Mladića u programu...

RAK nije primio nijedan prigovor na obilježavanje rođendana zločinca Mladića u programu RTRS

Jedan od tri Javna servisa u našoj zemlji, Radio-televizija Republike Srpske sinoć je u “Dnevniku”, svojoj centralno-informativnoj emisiji, objavio vijest da svoj 77. rođendan slavi ratni zločinac Ratko Mladić.

Naime, voditeljica “Dnevnika” Biljana Knežević je gledaocima saopćila da je Vladimir Putin čestitao rođendan predsjedavajućem Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku, a potom, ničim izazvana, kazala da rođendan slavi i osuđeni ratni zločinac Ratko Mladić.

Kontaktirali smo Regulatornu agenciju za komunikacije (RAK) i upitali hoće li reagirati na obilježavanje rođendana osuđenog ratnog zločinca u programu RTRS.

Iz RAK-a su portalu Avaz.ba u pisanoj formi odgovorili da nije primljen niti jedan prigovor na emitirani prilog.

– Po službenoj dužnosti ćemo zatražiti te pregledati snimke kako bi utvrdili je li došlo do eventualnog kršenja odredbi Zakona o komunikaciji – navodi se u odgovoru iz RAK-a.

Podsjećamo, Mladića je Haški tribunal prvostepenom presudom proglasio krivim za genocid u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, teroriziranje stanovništva Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce. Osuđen je na doživotni zatvor.

(Avaz.ba)