Home Novosti BiH RAMO ISAK UZBURKAO DUHOVE: „Možemo hapsiti i u Republici Srpskoj, bilo gdje...

RAMO ISAK UZBURKAO DUHOVE: „Možemo hapsiti i u Republici Srpskoj, bilo gdje u Bosni i Hercegovini, Dodik je…“

-Mislim da određeni parlamentarci ne razumiju neke stvari. Bilo je idealno i pametno da pozovu sarajevskog i tuzlanskog komesara policije i da oni prezentuju stanje. Tu su se uglavnom odvijali problemi pa neka podnesu izvještaje, kazao je on.

Ramo Isak, ministar unutrašnjih poslova Federacije Bosne i Hercegovine, u Pressingu na N1 iznio je podatak kako federalna policija ne mora stati na entitetskoj liniji, ili kako je rekao administrativnoj liniji, i da može djelovati i u Republici Srpskoj ako za to dobije nalog državnog suda ili tužilaštva.

“Sud i Tužilaštvo određuju nadležnost, ne postoji entitetska linija. To je administrativna linija. FUP uz nalog državnog suda ili tužilaštva može nastaviti raditi bilo gdje u Bosni i Hercegovini”, kazao je Isak.

Skandalozno je da nakon ubistva koje je izvršio policajaca saznamo da nema redovnih sistematskih pregleda?

-To nije skandalozno, to je nešto gore. Policijac je tokom svojih osam radnih sati izložen stalnoj mogućnosti da uradi loš potez, ne daj Bože da ubije koga ne treba, tako da je meni ne shvatljivo (da nema redovnih sistematskih pregleda).

Iz Federalnog parlamenta se traži izvještaj o stanju sigurnosti?

-Mislim da određeni parlamentarci ne razumiju neke stvari. Bilo je idealno i pametno da pozovu sarajevskog i tuzlanskog komesara policije i da oni prezentuju stanje. Tu su se uglavnom odvijali problemi pa neka podnesu izvještaje.

Kako sarađujete sa MUP-om RS? Da li morate stati na entitetskoj liniji?

-Ne moramo stati. Sud i Tužilaštvo određuju nadležnost, ne postoji entitetska linija. To je administrativna linija. FUP uz nalog državnog suda ili tužilaštva može nastaviti raditi bilo gdje u Bosni i Hercegovini. Mi imamo veoma dobru saradnju sa policijom Republike Srpske. Kad su stvari operativne veoma dobro funkcionišu policije u Bosni i Hercegovini. Kako su profesionalci u Federaciji, tako su profesionalci i u RS-u.

Kako bi reagovao FUP ako bi se desilo da MUP RS-a izađe na, kako ste kazali, administrativnu liniju, kako je Dodik najavljivao?

-Ne može se to uraditi, to je obustava saobraćaja i tu FUP može reagovati bez naloga. Ima sve u Zakonu koji definiše te stvari. Niko ne može izaći na administrativnu liniju između entiteta jer bi se to moglo smatrati državnim udarom, to je jasno ko dan. Ako tada ne bi reagovale međunarodne snage, koje imaju obavezu, onda bi reagovale sve policijske agencije. To se neće desiti i Dodik to populistički izjavljuje. On izjavljuje te nebuloze jer mu je u padu popularnost.