Home Archive RASIM LJAJIĆ PRIZNAO SVE, ZBOG OVOGA VUČIĆ NOĆIMA NE SPAVA: Kosovo je...

RASIM LJAJIĆ PRIZNAO SVE, ZBOG OVOGA VUČIĆ NOĆIMA NE SPAVA: Kosovo je zadalo težak udarac Srbiji, spominje se i DAYTON…

Ocijenio je da će neka vrsta “Daytona” biti potrebna kad god ovo pitanje dođe na dnevni red

Privreda Srbije dnevno gubi milion i 39.000 eura zbog 100-postotnih taksi na uvoz robe iz Srbije koje je uvela Vlada Kosova, izjavio je potpredsjednik Vlade i ministar trgovine Srbije.

Za beogradske Novosti je kazalo da je najviše izgubila domaća prehrambena industrija, jer su kompanije iz Srbije gotovo potpuno istisnute sa Kosova u ovom periodu.

Za 14 meseci trajanja taksi na Kosova je otpremljeno manje robe iz Srbije u vrijednosti od 435 miliona eura u odnosu na isti period prije uvođenja taksa, rekao je Ljajić, navodeći da su poziciju kompanija iz Srbije na Kosovu zauzele one iz Grčke, Bugarske, Mađarske, Hrvatske, Slovenije, Turske i Sjeverne Makedonije, prenosi Tanjug.

Kaže da je bez Evropske unije, SAD-a, Kine i Rusije te stalnih članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda teško očekivati održivo rešenje za Kosovo.

Ljajić: Moguća neka vrsta ‘Daytona’

Ocijenio je da će neka vrsta “Daytona” biti potrebna kad god ovo pitanje dođe na dnevni red.

Svako rješenje za Kosovo djeluje kao utopističko iz nekoliko razloga, a prvi je što još nema nove vlade Kosova i što je u ovom trenutku teško reći “da li smo bliže novim izborima ili novoj vladi”.

“Kao drugo, po izjavama glavnih političkih aktera iz Prištinem ne vidi se ni minimum spremnosti za bilo koju vrstu kompromisa, što prilično dezavuiše sam proces dijaloga. Treće, međunarodna zajednica u ovom trenutku deluje kao da ne zna ni šta će sa sobom, a kamoli da se ozbiljnije bavi rešavanjem kosovskog pitanja”, navodi Ljajić.

(SB)