Home Novosti BiH RASPAD SISTEMA U ČOVIĆEVIM REDOVIMA: Cvitanović u strahu od sankcija –„U HNS-u...

RASPAD SISTEMA U ČOVIĆEVIM REDOVIMA: Cvitanović u strahu od sankcija –„U HNS-u smo izgubili dio identiteta, neka svako za svoje sankcije odgovara…“

Predsjednik HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović kaže da nije bio pozvan na sastanak u Brisel.

Ako dođe do federalizacije BiH, ni RS neće biti pošteđena, za Mrežu FTV-a kaže Ilija Cvitanović, predsjednik HDZ 1990, za kojeg je briselski sporazum poraz BiH i da neće zaživjeti.

Predsjednik HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović kaže da nije bio pozvan na sastanak u Brisel.

“Smatram da je taj sastanak još jedna poraz BiH u EU i Briselu, da je to poraz još jedan koji dodatno usložnjava put BiH ka EU. Zbog neozbiljnosti, neodgovornosti. Što se tiče samog dokumenta, osobno meni i HDZ-u 90 bit će neprihvatljiv svaki sporazum u kojem se neće vrlo jasno navesti presuda Ustavnog suda BiH po apelaciji Ljubić, u kojem se neće naći konstitutivni narodi i u kojem se neće naći dejtonska BiH.”

Navodi da Briselski sporazum donosi brže delegitimiranje hrvatskgo naroda u BiH.

“Donosi politici kojoj je jedina tendencija riješiti pitanje hrvatskog naroda u Federaciji na način da nemamo legitimne predstavnike, da ne budemo konstitutivni. U značajnoj mjeri ovaj sporazum bi išao u tom pravcu. Ja ne mislim da bi ovaj sporazum ubrzao put BiH ka EU jer u samoj BiH ne postoji kompromis što je cilj, koja je ambicija, što je želja predstavnika najvećih političkih stranaka u BiH, je li to EU.”

“Apsolutno vjerujem da ovaj sporazum neće zaživjeti, kao niti jedan do sada”, kategoričan je Cvitanović.

“Jasno ponavljam, ne možemo potpisati sporazum ako se zaklinjemo u funkcioniranje pravne države gdje nemate navedenu presudu Ustavnog suda države u kojoj živite, u kojoj se bavite politikom, u kojoj pokušavate doći do nekakvih rješenja. Trebaju biti sve ostale presude Suda za ljudska prava u Strazburu, ali također treba biti i presuda Ustavnog suda BiH. Ne možete doći u Brisel i odreći se vrhovnog pravosudnog tijela svoje vlastite države, a to je Ustavni sud BiH.”

Izborni zakon neće dobiti potrebnu većinu u Predstavničkom domu

Kada je riječ o Izbornom zakonu smatra da će u Predstavničkom domu pasti.

“Neće dobiti potrebnu većinu. Obzirom na znanje koje imam, na odnose, na sudjelovanje u razgovorima, na ambicije, na tendencije pojedinaca, taj zakon sigurno neće dobiti većinu u Predstavničkom domu, što me žalosti jer time bismo značajno relaksirali odnose. U velikoj mjeri, što se Hrvata tiče, bismo ih relaksirali. Što se tiče ostalih naroda, nažalost ovaj zakon je došao u parlamentarnu proceduru vrlo kasno, kada nije bilo mogućnosti vremenske za promjenu Ustava. Mi smo to sve tražili, zalagali se i predlagali na pregovorima i u Neumu i u Sarajevu i na svim pregovorima na kojima smo sudjelovali sa ciljem da provedemo presude o kojima smo maloprije govorili. Ti prijedlozi su bili konzistentni i oni su zadovoljavali suštinu BiH.”

Cvitanović ističe da je trenutno jedini cilj promijeniti Izborni zakon, omogućiti ravnopravnu utakmicu svim narodima u BiH, omogućiti pluralizam hrvatskom narodu u BiH koji u ovom trenutku nemaju niti blizu punog kapaciteta kakav bi trebali imati.

“Osobno neću nikada dovoditi suverenitet i integritet BiH u pitanje i njenu uređenost onakvom kakva ona danas je – dva entiteta i tri konstitutivna naroda i svi ostali građani koji se ne izjašnjavaju kao pripadnici konstitutivnih naroda.”

Kaže da će, ako se nastavi uzurpiranje hrvatskih nacionalnih pozicija, odgovor na to biti da se svim sredstvima pokuša doći do nove teritorijalno-administrativne reorganizacije BiH koja će biti temeljena na Ustavu BiH.

“Dakle ići će se puno dalje u promjenu Ustava, tražit će se partneri za to, ali ponavljam ako se dogodi dalja uzurpacija to je neki put. Ne možete ići na nečiji identitet ovako otvoreno, a ne očekivati odgovor od onoga čiji identitet napadate jer ovdje je udareno na identitet hrvatskog naroda u BiH.”

Nikome u HNS-u nije cilj bilo kakvo cijepanje BiH

Na pitanje da li je cilj HNS-a federalizacija BiH, odgovara: “Ja vam jamčim da nikome u HNS-u nije cilj bilo kakvo cijepanje BiH. Nek to bude prvi stav. Dakle cjelovita BiH, ali definitivno jasan i konačan cilj svih nas koji sjedimo u HNS-u je ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda. I na tom putu smo spremni koristiti sva zakonom dopuštena sredstva, sve alate koje nam zakon i Ustav dopuštaju. Dakle nikakva secesija.”

Cvitanović navodi da nije opterećen pozicijom u Predsjedništvu.

“Mi danas na razini Predsjedništva imamo lutriju. Možda bude izabran legitiman predstavnik hrvatskog naroda kojeg će Hrvati birati. To nije dobro rješenje, ali obzirom na ovlasti Predsjedništva nisam toliko opterećen koliko me zanima Dom naroda Federacije BiH i na Domu naroda nitko nikada nema pravo raditi kompromis. To je srce BiH, to je srce ravnopravnosti i opstojnosti sva tri konstitutivna naroda u BiH, pa tako i hrvatskog naroda. U tom kontekstu sam rekao da je Dom naroda ono što nas čini Bosnom i Hercegovinom kakva je ona moguća.”

Naglašava da se blokade ne događaju bez razloga.

“Moramo znati da BiH funkcionira na blokada zadnjih 20-ak godina, ne samo na Domu naroda nego na svim razinama, u svim kantonima, na razini BiH i samo izvući Dom naroda kao mjesto gdje se blokiraju procesi mislim da nije ok, nije korektno jer BiH funkcionira već godinama na principu blokada. Ja čak ne bih rekao da su posljednje četiri godine blokade već da je to bio jedan oblik i alat slanja poruke da moramo promijeniti Izborni zakon, da moramo doći do provedbe presude Ustavnog suda.”

Nikada ne bih želio biti sankcioniran

Kada je riječ o sankcijama kaže: “Svatko za svoje sankcije neka odgovara. Ja mislim da se nije zgodno nositi sa tim sankcijama i mislim da je to jedna dugoročno vrlo teška poruka onima koji nose sankcije. Nikada ne bih želio biti sankcioniran, naročito na način kako su gospoda sankcionirana prije nekoliko dana, optuženi zbog opstrukcija. Nažalost, politički lideri doveli su FBiH da je ona problem u BiH, a ona mora biti lokomotiva, ona mora prednjačiti u reformskim zakonima, u procesima, ona mora vući ovu državu ka EU. I šta poruka svega toga mora biti? Da moramo svi uraditi korak nazad, shvatiti da imamo odgovornost, da ova država ne može ovako. Moramo shvatiti da jedna godina, 1993., sukoba ne smije zarobiti stoljeća suživota. Hrvati i Bošnjaci žive zajedno u FBiH. Nažalost, politike su ih u ovom trenutku značajno podijelile i politike nose odgovornost za ono što se dogodilo. Ljestvice su vrlo visoko postavljene, naročito iz bošnjačkih političkih predstavnika, stranaka čije je sjedište u Sarajevu, percepcija javnosti je napravljena takva i ne postoji u ovom trenutku dovoljno hrabar državnik u Sarajevu koji je spreman reći da ovo nije pošteno da jedan narod bira drugom člana Predsjedništva i da poklušava izabrati Dom naroda. Pa koji god se pojavio i to jasno rekao osuđen je kao izdajnik nekakve probosanske politike.”

Smatra da je zakon koji je usvojen u Domu naroda možda malo previsoko postavljena ljestvica.

“Ali ono što smo mi radili na pregovorima, što smo dogovarali na pregovorima postavljeno je previsoko zato što nisu u njemu sadržane presude Evropskog suda za ljudska prava, ali je to zbog vremenske stiske, jer jednostavno je prošlih godinu, dvije dana sa B strane se namjerno razvlačio proces da ne dođemo do rješenja.”

Cvitanović tvrdi da će vrlo teško pristati na bilo kakav novi oblik administrativno-teritorijalnog uređenja BiH gdje će biti zapostavljeni stoljetni hrvatski krajevi u Posavini koji se danas nalaze u manjem bh. entitetu.

“I u zaključku se kaže BiH. Mislim da to nije realna priča u ovom trenutku. Ja apsolutno, što se mene tiče, smatram da je to potpuno legitimna politička težnja. Ne postoji težnja za bilo kakvim dijeljenjem BiH već za jednim ravnopravnim uređenjem BiH na principima tri konstitutivna naroda i svi ostali građani. Kad će doći vrijeme za to, vidjećemo. Mislim da bismo na taj način dobili jednu potpuno funkcionalniju državu, ne bismo imali ovoliko administracija, ovoliko vlada. Imali bismo neke tri vlade i centralnu vlast. Hoće li doći vrijeme za to, kad će doći, u ovom trenutku težnja i tendencija je provesti presudu Ustavnog suda BiH, zaštititi svoj narod u Domu naroda FBiH, a kad se steknu uvjeti za neki naredni korak, taj korak ne smije biti protiv nikoga već taj korak mora biti za BiH i za sve njene građane i sve njene narode, kako se god oni izjašnjavali. Propali pregovori nisu poraz hrvatskog naroda, oni su poraz BiH jer da smo završili taj proces mi bismo imali potpuno drugačiju političku situaciju. Imali bismo prijatelje i u Zagrebu, imali bismo preko Zagreba prijatelje u EU. To su prijatelji naši koji s pravom staju iza legitimnih političkih stavova političkih predstavnika. Nikada se neću složiti s tim da se miješaju u unutrašnje odnose BiH. Predsjednik Milanović ima ustavnu obvezu brinuti i o Hrvatima u BiH. Uvijek mu se iz konteksta svjesno zloupotrebljavaju njegove izjave, a ako ćemo ih pošteno i svjesno analizirati, ništa nije rekao protiv BiH. Vjerujte mi da je prijatelj BiH i da ničim nije težnja uvrijediti bošnjački narod.”

Vjerujem da hrvatski narod prepoznaje bitnost 90-ke

Na pitanje hoće li biti hrvatske samouprave kaže da ne vjeruje.

Navodi da nema korespondenciju sa Dodikom i da ne zna šta je njegova želja.

“Zanima me kako bi Dodik reagirao na stav hrvatske politike, a koji će sigurno biti javno eksploatiran pa makar sa strane HDZ-a 90 i mene osobno da je, ako je nova teritorijalno-administrativna reorganizacija, onda je to reorganizacija BiH. Ne znam bi li se složio s tim gospodin Čović iako u suštini vjerujem da bi jer ne vjerujem da postoji itko od Hrvata tko se tako jednostavno može odreći područja gdje su Hrvati živjeli u većini, gdje i danas imaju većinu te zemlje, gdje su vlasnici te zemlje. Za sebe jamčim i tvrdim da ću inzistirati kada dođe i ako dođe do toga da to bude kao što je definirano i zaključkom broj 7, da to bude BiH, a ne FBiH. Odreći se takvih područja gdje je toliko Hrvata protjerano, gdje im nije omogućeno da se vrate, gdje su također delegitimirani i u samom Vijeću naroda, to mi nikada neće biti prihvatljivo. To ne smije biti entitet jednog naroda. To je entitet sva tri konstitutivna naroda i svih građana koji žive u tom entitetu.”

Na pitanje šta su dobili, a šta izgubili ulaskom u HNS Cvitanović odgovara: “Mislim da je to jedna vrlo teška odluka bila. Unosite dio svog političkog identiteta za zajedničku stvar, za zajednički cilj, unosite u jedno tijelo za koje je smatram da mora koordinirati hrvatske politike dok god je BiH uređena na ovaj način. Nismo uopće razmišljali je li gubimo ili dobijamo nego smo donijeli odluku i smatrali da svi u ovom trenutku moramo zajedno stati i poslati poruku i predstavnicima bošnjačkog i srpskog naroda i međunarodne zajednice da ne postoji u Hrvata nitko sa minimumom legitimiteta ko je spreman ponovo sudjelovati u nekim platformama, alijansama, izigravati volju vlastitog naroda i mislim da je naš u potpunosti ulazak u HNS doprinio značajno nacionalnoj priči i temama koje su bitne za Hrvate u BiH s ovog političkog, po meni u ovom trenutku možda i najvažnijeg stajališta. Vjerojatno smo izgubili dio svog identiteta i to je ta cijena koju smo morali platiti, koje smo svjesni ali ja vjerujem da hrvatski narod prepoznaje i bitnost same 90-ke i svih nas koji sudjelujemo u tim procesima.”

Na izbore izlazim samostalno

Kaže da nije niti će kada biti glasnogovornik Dragana Čovića.

“Ja zastupam suverenu politiku svoje stranke koja vrlo jasno iznosi stavove za stolom Predsjedništva HNS-a. I promjenom Izbornog zakona i Ustava BiH na način kako smo ga predlagali prvi dan napuštamo HNS i ne sudjelujemo više u radu HNS-a. Ne mislim da je to grobarska politika. Ja mislim da je to jedan frustrirajući stav dijela članova ili bivših članova ove stranke s nekim motivima, ne znam kojim. Ja predstavljam većinski stav 90-ke, predstavljam stranku u punom kapacitetu i zastupam njene stavove i u okviru HNS-a. Pa ako ćemo i platiti političku cijenu, a ako ćemo dati doprinos rješenju nacionalnog pitanja neka ćemo platiti, vrijeme će nam sve to vratiti. Ja vjerujem da će nam i na ovim izborima naš narod prepoznati tu žrtvu koju smo unijeli u HNS.”

Tvrdi da u HDZ-u 90 nije raskol.

“Ja nosim odgovornost, preuzimam odgovornost, izbori će pokazati što će pokazati pa ćemo svi zajedno vidjeti gdje smo griješili, jesmo li griješili, jesu li odluke bile ispravne.”

Kaže da na izbore izlazi samostalno.

“to je poruka svima onima koji nas pokušavaju poistovjetiti sa HDZ-om BiH. Mi smo jedina realna konkurencija HDZ-u BiH i ja želim naglasiti da se mi ne slažemo sa izvršnom vlašću koju predstavlja i konzumira HDZ BiH. Mi smo na svim područjima u BiH konkurencija HDZ-u BiH. Dakle idemo samostalno na izbore. Tražit ćemo dogovor oko zajedničkog kandidata za Predsjedništvo BiH i za dopredsjednika RS-a i spremni smo ići zajedno u područjima gdje hrvatski narod zbog malobrojnosti ne može, ako se podijelimo, izabrati nijednog člana kantonalne skupštine. Vrlo brzo ćemo vidjeti ko će biti kandidat za člana Predsjedništva BiH”, zaključio je Cvitanović.

Previous articleHRVATSKI ANALITIČAR BOŽO KOVAČEVIĆ: “Dodik se zauzeo za kandidatski status BiH, jer je znao da to znači ukidanje visokog predstavnika. Onda bi se lakše ostvarile…”
Next articleDodik dobio jasnu poruku od evropskih zvaničnika na jučerašnjem sastanku: Nema sjedenja na dvije stolice
Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.