Home Novosti BiH Raspravlja Skupština Srbije, na početku polemika o Srebrenici: “Sram te bilo!”

Raspravlja Skupština Srbije, na početku polemika o Srebrenici: “Sram te bilo!”

Počela je sjednica Skupštine Srbije na čijem dnevnom redu je razrješenje ministra privrede Radeta Baste. Na samom početku sjednice, kako pišu mediji iz Srbije, polemisalo se o genocidu počinjenom u Srebrenici.

Sjednica je počela poslaničkim pitanjima. Narodna poslanica Zeleno-levog kluba Jelena Jerinić pitala je, između ostalog, kada će Srbija priznati da se u Srebrenici desio genocid.

Istakla je da je pravna definicija genocida veoma rigidna, a da je zločin koji se 11. jula 1995. desio u Srebrenici okvalifikovan kao genocid u presudama Haškog tribunala i Međunarodnog suda pravde.

Negiranjem genocida u Srebrenici, kako je rekla, nanosi se šteta i srpskim žrtvama koje su, prema njenim riječima, brojne.

Poslanici vladajuće većine negodovali su tokom njenog obraćanja i dobacivali joj: “Sram te bilo!”

Na izlaganje poslanice Jerinić, reagovala je narodna poslanica Dveri Radmila Vasić koja je rekla da se u Srebrenici nije desio genocid, već zločin.

“Tražim pravdu za sve ubijene Srbije u Hrvatskoj i Bosni”, rekla je.

Obilježavanje 28. godišnjice genocida nad Bošnjacima “Sigurne zone UN-a” Srebrenica, dženaza i ukup 30 identificiranih žrtava genocida iz jula 1995. godine bit će obavljeni danas u Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari.