Home Novosti BiH “RAT JE MOGUĆ NASTAVI LI DODIK OVO RADITI…”: Džaferović “predviđa” najcrnji scenarij,...

“RAT JE MOGUĆ NASTAVI LI DODIK OVO RADITI…”: Džaferović “predviđa” najcrnji scenarij, pogledajte šta je rekao o prijenosu nadležnosti, VSTV-u i Oružanim snagama BiH…

– Kako je moguće da se spriječi državnoj policiji, SIPA-i da asistira Tužilaštvu BiH? Osim silom. Sila na silu, šta je to, upitao se Džaferović.

Šefik Džaferović, član Predsjedništva BiH, gostovao je u posljednjem ovogodišnjem izdanju Dnevnika D FTV-a.

Džaferović ističe da Milorad Dodik ne može ostvariti ono što želi bez rata.

“To je, blago da kažemo, ulazak u stanje sigurnosne destabilizacije koja može da na kraju krajeva završi i ratom. I to Dodik mora da zna. Mislim da su ga potpuno pogrešno nasavjetovali. On upravo zbog toga govori o mirnom razlazu, on govori o mirnom tzv. vraćanju nadležnosti. Nije to moguće uraditi.

U ovoj državi, kao u svakoj drugoj, mora da postoji red. Krovni akt je Ustav BiH, pa onda državni zakoni, pa onda iza toga zakoni i odluke nižih nivoa vlasti koji moraju biti u skladu sa državnim Ustavom i državnim zakonima. Kako misli sutra, kada je u pitanju ovo indirektno oporezivanje, da to ostvari? Kada je u pitanju VSTV? Oružane snage BiH? Sve te institucije postoje i zadužene su, pogotovo kada je u pitanju pravosuđe i Oružane snage, da štite ustavni poredak BiH.

To im je misija. I kako je moguće sutra da on recimo odstrani OS BiH sa teritorije RS-a bez sile? Kako je moguće da se spriječi državnoj policiji, SIPA-i da asistira Tužilaštvu BiH? Osim silom. Sila na silu, šta je to? A u ovoj državi, kako kažu neki, prašina je isuviše suha. Malo nedostaje u takvim situacijama da izbije neki incident i da onda se to kasnije prelije u neki opći sukob”, kazao je Džaferović.