Home Novosti BiH REAKCIJA ADISA AMMETOVIĆA NA SLANJE TRUPA EUFOR-a: “Njemačka priznaje svoju odgovornost za...

REAKCIJA ADISA AMMETOVIĆA NA SLANJE TRUPA EUFOR-a: “Njemačka priznaje svoju odgovornost za stabilnost i sigurnost u Bosni i Hercegovini”

“Ovim dodatno utiremo put Bosni i Hercegovini i zapadnom Balkanu da svoju budućnost grade na stabilnim stubovima”, navodi se u Ahmetovićevoj izjavi.

Njemačka je najavila da će poslati 50 vojnika u BiH, u sastav EUFOR-ove misije Althea. Da bi njemački vojnici došli u BiH potrebno je da njihovo slanje još odobri Bundestag. Glasanje u njemačkom Parlamentu biće održano naredne sedmice.

Tim povodom saopćenjem se oglasio i zastupnik u Bundestagu Adis Ahmetović.

“Pozdravljam odluku o obnavljanju njemačkog učešća u sigurnosnoj operaciji EUFOR-a u Bosni i Hercegovini. Za to vodim kampanju šest mjeseci i također ću se izjasniti za to na predstojećem glasanju u Bundestagu. Današnjom odlukom Vlade, Njemačka priznaje svoju odgovornost za stabilnost i sigurnost u Bosni i Hercegovini, na cijelom zapadnom Balkanu, a time i u Evropi. S obzirom na trenutne političke tenzije u Bosni i Hercegovini, šaljemo važan signal ponovnim raspoređivanjem maksimalno 50 vojnika i dajemo svoj doprinos većoj stabilnosti. Demokratija i prosperitet ne mogu napredovati ako strah od separatizma i mogućeg novog sukoba dominira svakodnevnim društvenim životom. Ovim dodatno utiremo put Bosni i Hercegovini i zapadnom Balkanu da svoju budućnost grade na stabilnim stubovima, navodi se u Ahmetovićevoj izjavi.