Home Novosti BiH REAKCIJA AMERIČKOG AMBASADORA U BiH: Komentarisao je hapšenja nekoliko domaćih političara i...

REAKCIJA AMERIČKOG AMBASADORA U BiH: Komentarisao je hapšenja nekoliko domaćih političara i to što američki zvaničnici…

(…) povremeno razgovaraju s bh. političarima koje su sami sankcionisali.

Nedavno su uhapšeni načelnik Starog Grada Ibrahim Hadžibajrić (NES), bivši načelnik Ilidže i donedavni ambasador u Maleziji Senaid Memić (SDA) te bivši gradonačelnik Sarajeva i ambasador u Kataru Abdulah Skaka (SDA). Murphy je u intervjuu za Al Jazeerau Balkans pozdravio posljednja hapšenja.

ADVERTISING

“U jednom trenutku moraju se desiti promjene. Budući da podržavamo borbu protiv korupcije, SAD-u je veoma drago vidjeti da su počela hapšenja i krivična gonjenja. Nadamo se da ćemo vidjeti i rezultate, jer ako se ne suprotstavimo korumpiranim ljudima, ako ne istražimo njihova djela, uhapsimo ih, optužimo i smjestimo iza rešataka, ništa se neće promijeniti”, rekao je.

U nastavku je govorio o tome zašto američki zvaničnici razgovaraju sa bh. političarima koje su SAD sankcionisale.

“Povremeno se sastajemo s ljudima koji su pod sankcijama kad smatramo da je to u našem interesu, ali to nije redovna pojava. Bio bih oprezan prema sugestiji da je to nešto uobičajeno, jer nije. Ljudi znaju reći: ‘Vaše sankcije ne znače ništa’. No, poznajem ljude pod sankcijama koji govore da one ne znače ništa, ali se u tajnosti veoma trude da budu skinuti sa te liste”, odgovorio je.

Shodno prethodno navedenom, ambasador Murphy je siguran da su sankcije učinkovite, kome god da su nametnute.