Home Novosti BiH Reakcija Denisa Bećirovića na izjave Milorada Dodika

Reakcija Denisa Bećirovića na izjave Milorada Dodika

Kao član Predsjedništva Bosne i Hercegovine želim jasno podvući da je, prema odredbama Ustava BiH, država Bosna i Hercegovina nastavila međunarodnopravni subjektivitet Republike Bosne i Hercegovine. Ona je titular cjelokupne državne imovine, navodi Denis Bećirović, član Predsjedništva BiH.

Bećirović je reagovao na izjave Milorada Dodika, predsjednika bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska vezane za prijedlog Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti, o kojem su na prijedlog Vlade RS-a danas raspravljali poslanici u Narodnoj skupštini RS-a.

“Milorad Dodik mora znati da entiteti i drugi niži nivoi vlasti mogu koristiti onu imovinu koja im je potrebna za vršenje njihovih pojedinačnih nadležnosti, u onoj mjeri u kojoj bi mogli biti ovlašteni zakonom koji donese Parlamentarna skupština BiH”, pojasnio je Bećirović.

Dodao je da “Dodik treba prestati sa besmislenim izjavama u kojima govori da neće dijeliti imovinu s Bosnom i Hercegovinom, jer on ne može dijeliti ono što nije njegovo”.

“Država Bosna i Hercegovina i državna imovina su svetinje koje ne mogu biti predmet nikakve političke trgovine”, naglasio je Bećirović.

Prema njegovim riječima samo država Bosna i Hercegovina ima isključivu nadležnost da putem odluka nadležnih državnih organa uređuje sva pitanja koja su vezana za državnu imovinu. Dodao je da te odluke entiteti, kao i niži nivoi vlasti, moraju poštovati.

“Državna imovina reflektuje državnost, nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet koji pripadaju isključivo državi Bosni i Hercegovini, a ne entitetima. Državna imovina je fundamentalni element da državna vlast bude suštinski, a ne formalno suverena vlast. Zbog toga je i regulisanje državne imovine njena isključiva nadležnost”, smatra Bećirović.

Istakao je da država Bosna i Hercegovina posjeduje ne samo vanjski, već i unutrašnji kontinuitet (Socijalističke) Republike Bosne i Hercegovine, koji funkcionalno predstavlja državna vlast.

“Pod pojmom ‘država’ u Ustavu BiH misli se isključivo na Bosnu i Hercegovinu. Preciznije rečeno, to se odnosi na tri različita elementa: na sveukupnu državu Bosnu i Hercegovinu kao nezavisni, suvereni i međunarodno priznati subjekt, na najviši nivo vlasti u državi, za razliku od entitetskih i nižih nivoa vlasti, te suverenog međunarodnopravnog sljednika (Socijalističke) Republike Bosne i Hercegovine”, naglasio je Bećirović.

Dodao je da neupitni kontinuitet između Republike Bosne i Hercegovine i današnje države Bosne i Hercegovine nedvosmisleno upućuje na zaključak da je državi Bosni i Hercegovini, prema Sporazumu o sukcesiji, data državna imovina navedena u tom aporazumu, tojest da je Bosna i Hercegovina titular te imovine.

“Nikakve neutemeljene izjave Milorada Dodika ne mogu promijeniti elementarne ustavnopravne činjenice”, istakao je Denis Bećirović.

Podsjetimo, Ustavni sud Bosne i Hercegovine je 22. septembra na plenarnoj sjednici, odlučujući o zahtjevu šest delegata Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, utvrdio da entitet Republika Srpska nema ustavnu nadležnost za regulisanje pravne materije koja je predmet Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcioniranje javne vlasti, jer je to nadležnost države.

Članovi Predsjedništva BiH Denis Bećirović i Željko Komšić najavili su u utorak da će podnijeti apelaciju Ustavnom sudu BiH protiv zakona o nepokretnoj imovini Republike Srpske.

(N1)