Home Novosti BiH Reis Kavazović: Srebrenica je evropsko pitanje, a ne samo bosansko

Reis Kavazović: Srebrenica je evropsko pitanje, a ne samo bosansko

Suočavanje s istinom o počinjenom genocidu preduvjet je spremnosti da gradimo zajednički život u zajedničkoj domovini BiH, poručio je Kavazović

– Svako okupljanje na kojem se govori o onome što se desilo u Srebrenici jula 1995. godine treba da bude usmjereno ka jednom cilju: da se građani i narodi u Bosni i Hercegovini i u regionu hrabro suoče s tom gorkom istinom.

Suočavanje s istinom o počinjenom genocidu u zoni Srebrenice preduvjet je naše spremnosti da gradimo zajednički život u zajedničkoj domovini – BiH, koja treba da nas sve, kao građane i kao narode, uvede u evropsku porodicu slobodnih pojedinaca i nacija, poručio je Husein ef. Kavazović, reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH, povodom promocije Zbornika radova Genocid nad Bošnjacima, Srebrenica 1995-2022: Uzroci, razmjere i posljedice.

Kavazović je naglasio da ohrabruje saznanje da je na konferenciji prepoznata činjenica kako je Srebrenica, ustvari, evropsko pitanje, a ne samo bosansko.

– Razgovori naših intelektualnih elita o onome što se u Srebrenici desilo, kao i onom što treba da bude perspektiva razvoja zone u kojoj se dogodio genocid, vraćaju povjerenje svima koji trebaju da obnove i nastave život na tom prostoru, kazao je reis Kavazović.

(Oslobodjenje)

Previous articleREAKCIJA IGK-a NA “REZOLUCIJU O STRADANJU SRBA U SREBRENICI”: “Riječ je o smišljenom projektu iza kojeg stoji Srbija; Upotrebom političkih poltrona u…”
Next articleMilorad Dodik: Germani, koji su napadali Srbe, šalju visokog predstavnika
Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.