Home Novosti BiH REUF BAJROVIĆ KOMENTIRAO PRESUDU IZ STRAZBURA: “Direktni šamar u lice OHR-a, koji...

REUF BAJROVIĆ KOMENTIRAO PRESUDU IZ STRAZBURA: “Direktni šamar u lice OHR-a, koji je prošle godine nametnuo diskriminirajuće…”

(…) izmjene izbornog zakona.

Reuf Bajrović, potpredsjednik Američko-evropske alijanse, reagovao je nakon što je objavljena nova presuda Suda u Strazburu.

“Velika vijest: Evropski sud za ljudska prava navodno je presudio da sadašnji izborni zakon krši Evropsku konvenciju o ljudskim pravima i da BiH treba biti jedinstvena izborna jedinica.

Direktni šamar u lice OHR-a BiH, koji je prošle godine nametnuo diskriminirajuće izmjene izbornog zakona”, poručio je Bajrović.

Podsjećamo: “Entiteti ne mogu biti izborne jedinice za Predsjedništvo BiH i državni Dom naroda, cijela BiH jedna izborna jedinica, Sud predložio ukidanje Doma naroda BiH! Legitimno predstavljanje je diskriminatorno.

Članovi Predsjedništva BiH moraju se birati na području cijele države, a ne iz entiteta. Delegati u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH moraju biti izabrani sa teritorije cijele države. Dakle, Predsjedništvo BiH – jedna izborna jedinica. Dom naroda PS BiH – jedna izborna jedinica. Bez entiteta.”

Ovo je suština presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u predmetu Slaven Kovačević protiv BiH.

Sud u Strazburu presudio je prije godišnjih odmora, a službena objava bi, kako saznaje Istraga sedmice Hayat TV-a, trebala bi biti do kraja ovog mjeseca.