Home Novosti BiH REUF BAJROVIĆ SIGURAN: “Ustavni sud će poništiti Schmidtovu odluku i on će…”

REUF BAJROVIĆ SIGURAN: “Ustavni sud će poništiti Schmidtovu odluku i on će…”

(…) otići iz Bosne i Hercegovine.

Gosti današnjeg izdanja Rezimea bili su novinar i politički analitičar Ranko Mavrak i Reuf Bajrović, potpredsjednik evropsko-američke alijanse.

Mavrak kaže da je očekivao da Milorad Dodik bude proglašen predsjednikom Republike Srpske.

“Bio sam uvjeren da će Dodik uliniti sve da ostane na vlasti i to se danas i pokazalo. Mislim da je i njega samog pokazalo što je razlika između njega i Jelene Trivić bila razmjerno mala i mora da se suoči sa situacijom u kojoj njegova zvijeda polako gasne. Mora se zabrinuti nad svojom političkom budućnošću. Došla su vremena u kojima će morati odgovarati na neka teška, života pitanja i čekaju ga teške četiri godine.”

Bajrović smatra da će odluka da ne bude ponavljanja izbora u RS-u značajno smanjiti pritisak na CIK.

“Mislim da su greške koje se dese rezultat pritiska sa kojim se CIK suočavao u prethodnih nekoliko sedmica. Ključna stvar je da se sve prebroji. U nekoj široj slici potpredsjednici RS-a nemaju neki veći uticaj. Meni je donekle žao gospodina Begića koji izgleda nije pobijedio na kraju.”

Mavrak ističe da očekuje zaoštravanje političke borbe u RS-u.

“Mislim da su u ovom trenutku ta dva politička pola toliko udaljena da neće biti prostora za neku vrstu mirnog dijaloga. Ovo je otvaranje jednog žestokog fronta.”

Na pitanje zašto je Christian Schmidt izmjene Izbornog zakona nametnuo baš na dan održavanja izbora, Bajrović odgovara: “To je nazbilježeno u historiji, da održite izbore po jednim pravilima i da u izbornoj noći mijenjate ta pravila. Christian Schmidt je napravio ogromnu grešku, sigurno je prekršio Ustav BiH. Prekršio je odluke Ustavnog suda BiH, posebno u slučaju Komšić. Očekujem da će Ustavni sud poništiti te njegove odluke. Ne očekujem brzo formiranje vlasti. Kada Ustavni sud poništiti tu odluku, to će urušiti ionako poljuljanu ulogu Schmidta i smatram da bi on nakon toga mogao i otići iz BiH.”

Mavrak: Schmidt je bio prisiljen intervenirati

Mavrak smatra da svi koji kritiziraju Schmidta i odluku koju je donio rade grešku koja je zamjena teza.

“On je proveo presudu u slučaju Ljubić koju su političari koji ga sada kritiziraju odlučili ignorirati. Schmidt je bio prisiljen intervenirati. Schmidt je odluku donio uz potporu velikih država. Prošlo je vrijeme političkih igara.”

Bajrović naglašava da odluke nemaju nikakve veze sa Evropskim sudom za ljudska prava.

“U Schmidtovim odlukama nema Ostalih. Ako se vlast formira po ovome BiH će ući u jedan haos i anarhiju.”

O državnoj imovini kaže da je Christian Schmidt prvi visoki predstavnik koji nema većinsku podršku građana BiH.

“Ne bih se iznenadio da on krene tim putem i napravi još jednu glupost i dodijeli državnu imovinu RS-u i time otvori još jednu Pandorinu kutiju. Ukoliko to uradi onda možemo zaključiti da se radi o čovjeku koji ima neprijateljske namjere prema BiH. Ukoliko to uradi posljedice će biti dodato urušavanje OHR-a i nezadovoljstvo kakvo nije viđeno u BiH.”

Bajrović: SNSD i HDZ se mogu zaobići na državnom nivou

Mavrak navodi da mu je fascinantno kako neki ljudi pokušavaju od Christiana Schmidta napraviti neprijatelja BiH.

Smatra da je BiH dobila preporuke za kandidatski status zbog geopolitičke situacije u svijetu.

“Stabilizacija ovog prostora je moguća kroz integraciju. Integracija je moguća kroz bržu provedbu reformi. Ovo je gesta dobre volje koja pokazuje da BiH može biti primljena u to sigurno okrilje ukoliko sama bude nešto radila u svoju korist.”

Mavrak smatra da će Dragan Čović uzeti Milorada Dodika za partnera.

“Nadam se da će se u Federaciji poslušati volja naroda.”

“Važno je da se i HDZ i SNSD mogu zaobići na državnom nivou. To znači da SDP mora biti spreman da ide u koaliciju sa SDA”, zaključio je Bajrović.

(FTV / ZASREBRENICU.ba)