Home Novosti BiH RS OSTALA BEZ NOVCA, DODIK KIPTI OD BIJESA I PONOVO PRIJETI: “EU...

RS OSTALA BEZ NOVCA, DODIK KIPTI OD BIJESA I PONOVO PRIJETI: “EU dijeli BiH, ne znam kako misle provesti odluku o dodjeli sredstava FBiH”

Dodik je pojasnio da su suspendovana sredstva za Koridor C od Doboja do Modriče, što je RS smatrala važnim evropskim projektom.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da “EU dijeli BiH arogantnim odlukama da suspenduje dio sredstava RS-u, koja će ipak nastaviti da vodi svoju politiku”.

Dodik je upitao na koji način EU misli da implementira jučerašnju odluku bez zajedničkih odluka u Sarajevu.

“Zar misle da će neko iz Republike Srpske prihvatiti takav ponužavajući odnos prema RS-u?”, upitao je Dodik.

On je podsjetio da je EU jučer suspendovala dio sredstava RS-u dok navodno Republika Srpska ne promijeni svoje mišljenje.

“A to znači da nam se nametne Christian Schmidt koji nije legalan, da prihvatimo njegovo nametanje zakona što mi svakako nećemo učiniti”, istakao je Dodik.

Dodik je pojasnio da su suspendovana sredstva za Koridor C od Doboja do Modriče, što je RS smatrala važnim evropskim projektom.

“Za taj projekat ima i drugih koji su zainteresovani da ga grade. Mi ćemo veoma brzo naći načina da to riješimo. Na ovaj način EU, briselska administracija prije svega, zatvara bilo kakve moguće aktivnosti na realizaciji onog što oni žele”, rekao je Dodik novinarima u Banjoj Luci, prenosi Srna.

On je naveo da EU mora razumjeti da je “ponuda novca za prodaju karaktera nešto što ponižava narod u Republici Srpskoj i da je nešto što sigurno neće biti shvaćeno na pravi način”. On je rekao da želi da se u BiH realizuju projekti i da to nije sporno, ali da stavove RS-a neće promijeniti.

“Ovaj narod nije sposoban da za određenu vašu sumu novca koju bi dodijelili kao donacije ovdje proda svoju slobodu, karakter i vrijednosti koji baštini sve ovo vrijeme”, rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, RS podržava Ustav BiH onako kako u njemu piše. Rekao je da ne želi nikakav sukob, navodeći da će RS nastaviti svoju politiku.

Iz Delegacije EU jučer je saopšteno da su “za BiH namijenjena 303 miliona eura za četiri značajna infrastrukturna projekta” u okviru novog finansijskog paketa ukupne vrijednosti 2,1 milijardu eura koji je objavila Evropska komisija za podršku investicionim projektima na Balkanu. Sva sredstva namijenjena su za projekte u FBiH, a nijedan u Republici Srpskoj.

(Klix.ba)