Home Novosti BiH RS traži nove izgovore: Potrebno najmanje 70.000 KM za izmještanje crkve iz...

RS traži nove izgovore: Potrebno najmanje 70.000 KM za izmještanje crkve iz avlije Fate Orlović

Direkcija za obnovu i izgradnju bh. entiteta Republika Srpska uradila je svoj dio posla kada je u pitanju izmještanje nelegalno sagrađene pravoslavne crkve u avliji nane Fate Orlović u Konjević Polju, što je naloženo presudom Evropskog suda za ljudsk

“Po nalogu Vlade RS-a i resornog ministarstva uradili smo predmjer i predračun radova za premještenje postojećeg objekta pravoslavne crkve i dovođenje te površine u prvobitno stanje. Zaista se ne mogu sjetiti o kojem se iznosu radi jer svakako nije finalni – kaže Slavko Vukalović, direktor Direkcije.

On nema informacija da li je raspisan tender za izvođenje radova kao što se spekuliše proteklih nekoliko dana.

“To nije u našoj nadležnosti. Istina, mi možemo raspisati tender ali samo kada Vlada RS-a od nas to zatraži. U ovom konkretnom slučaju to nije traženo od Direkcije – ističe Vukalović, piše Faktor.

Ranije se u medijima spominjalo da je za provođenje presude iz Strazbura zadužen Sekretarijat za raseljena lica i migracije RS-a. Iz ovog Sekretarijata bilo je saopćeno da će za radove biti potrebno najmanje 70.000 KM. Tadašnji direktor Marko Aćić je za Slobodnu Evropu u maju 2020. godine kazao:

Kontaktirali smo Sekretarijat gdje nam je rečeno da izjave o izmještanju crkve može dati samo v.d. direktora Ljubo Ninković, ali je na sastanku u Vladi RS-a.

Podsjećamo, rok za izvršenje presude Suda u Strazburu bio je 1. april 2020. godine, ali je do njegovog prolongiranja, kako tvrde u RS-u, došlo zbog pandemije koronavirusa.

(FACE TV)

Previous articleBIĆE JOŠ SNAJPERA! Šešelj digao uzbunu! Otkrio koji moćni političar stoji iza Belivuka
Next articleDODIKOV UM POTPUNO ZATROVAN MRŽNJOM: Nove perfidne optužbe na račun Valentina Inzka – “Sklon je…”
Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.