Home Novosti BiH Ruska ambasada ponovo prijeti BiH: Ako uđete u NATO postajete nam neprijatelji

Ruska ambasada ponovo prijeti BiH: Ako uđete u NATO postajete nam neprijatelji

To bi predstavljalo jasan “proturuski korak” na koji bi Moskva morala odgovoriti, pojasnili su iz ambasade

Iz Ambasade Ruske Federacije u BiH u četvrtak su ponovili prijetnje zbog aspiracija da postane članicom NATO-a navodeći kako bi to predstavljalo jasan “proturuski korak” na koji bi Moskva morala odgovoriti.

“Učlanjenje bilo koje zemlje u Savez podrazumijeva apsolutnu podršku vojnim i političkim ciljevima NATO-a, dakle antiruskim koracima, što znači da se djelovanje svake države članice u okviru Saveza smatra usmjerenim protiv Rusije”, stoji u izjavi ambasade koju je prenijela Radio-televizija Republike Srpske (RTRS).

Iz te medijske kuće koja je pod izravnom kontrolom vlasti u RS tražili su komentar ruske ambasade na najavu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Šefika Džaferović kako će Bosna i Hercegovina bez obzira na ruske prijetnje nastaviti svoj put ka članstvu u NATO-u.

“Mi ćemo nastaviti s našim NATO putem i o tome nećemo nikoga pitati”, kazao je Džaferović u srijedu u Bruxellesu nakon sastanka s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik odmah nakon toga napao je Džaferovića tvrdeći kako je on sve što je kazao u Bruxellesu izrekao u lično i u ime svoje političke stranke.

“BiH nije donijela odluku o integracijama u NATO, nije zauzela stav o stanju Ukrajini niti o utjecaju bilo koje treće države na BiH”, napisao je na Twitteru Dodik koji godinama uporno opstruira donošenje svih odluka bitnih za približavanje BiH članstvu u NATO-u unatoč činjenici da je to cilj definiran vanjskopolitičkom strategijom zemlje kao i njenim zakonom o odbrani.

Iz ambasade Rusije sada su pojasnili kako će BiH zbog svoje nacionalne sigurnosti biti “prisiljena poduzeti odbrambene mjere” protiv država koje odluče postati članicama NATO-a, prenosi Hina.

NATO je 2019. godine odobrio aktiviranje Akcijskog plana za članstvo (MAP) BiH no nikakvi rokovi za eventualno punopravno pridruživanje nisu definirani.

(Oslobodjenje)