Home Novosti BiH Sabrija – nježna srebrenička duša simbol je snage i prkosa agresoru! Film...

Sabrija – nježna srebrenička duša simbol je snage i prkosa agresoru! Film “Sabrija“ 11. jula na FACE TV!

Kako danas žive Srebreničani kojima su zločinci ubili najdraže? Pogledajte emotivnu priču Sabrije Halilovića 11. jula u 21.30 sati na FACE TV!

11. jula, na dvadeset devetu godišnjicu genocida u Srebrenici, pogledajte dokumentarni film „Sabrija“, čija je autorica FACE-ova novinarka Delina Voloder. Naša novinarka iscrpno je pratila životnu priču Sabrije Halilovića kojem su agresori u julu 1995. ubili sina Vedhada. Kako danas živi i šta ga najviše boli – saznajte 11. jula u 21.30 sati samo na FACE-u!
Salihović: “Naše ekipe su danima u Potočarima, Srebrenici, Podrinju, Tuzli… Pripremamo cjelodnevni program povodom 29. godišnjice genocida u Srebrenici. 11. jula u programu naše televizije bit će emitovan dokumentarni film ‘Sabrija’. Film prati život Sabrije Halilovića, preživjele žrtve genocida u Srebrenici koji je padom Srebrenice izgubio svog sina Vedhada, dok mu je drugi sin nestao prilikom prelaska kroz šumu, a zatim je pronađen živ nakon dva mjeseca. Sabriju je kolegica Delina Voloder prije dvije godine našla pored mezara svog sina, a onda je pod dojmom njegove priče ove godine snimila film o njemu i njegovom životu. Sabrijine riječi koje su tada bile: ‘Moj sin nije prešao šumu; ja sam prešao, nažalost. Da sam bogdo ubijen ja, a ne moj sin’ – snažne riječi koje su bile dovoljan motiv za snimanje filma. Sabrija se nakon genocida vraća u svoje Tegare pokraj Srebrenice, za koje kaže da ih ne bi dao nizašta na svijetu. Govoreći o ljudskosti, Sabrija Halilović prisjeća se i svog komšije, Marka Markovića, jedinog pravoslavca ukopanog u Potočarima koji je ubijen u Srebrenici. Kako kaže Sabrija, sin Marinka i Devle, Marko Marković bio je neko koga se rado sjeća po svojoj ljubaznosti i ljudskosti. Uz poštovanje svog najbližeg komšije, Sabrija rado ode i do njegovog bijelog nišana u Potočarima i prisjeti ga se po lijepome. Dokumentarni film ‘Sabrija’, 11. jula u programu FACE-a u 21.30 sati.”