Home Archive SAFET IZ SREBRENICE OČITAO LEKCIJU VLASTIMA: Ponudio je svoj motel migrantima, a...

SAFET IZ SREBRENICE OČITAO LEKCIJU VLASTIMA: Ponudio je svoj motel migrantima, a na njega su ZAGRMILI da naseljava Arape u Republiku Srpsku

Odlučio sam svoj motel dati na raspolaganje migrantima, najviše, jer se sjećam kako je to biti izbjeglica, objašnjava Srebreničanin Safet Alić svoju odluku da migrantima koji borave u BiH ponudi smještaj do proljeća naredne godine.

“Ja sam tada imao devet godina, ali ne mogu zaboraviti dane kad vidim neko dijete koje je čisto, sa suhom odjećom, a ja sav prljav”, prisjeća se Alić za Radio Slobodna Evropa (RSE) kada je 1995, kao devetogodišnji dječak, sa majkom napustio svoj rodni grad.

U genocidu u Srebrenici ubijeno mu je više od deset članova porodice. Mladost je proveo u izbjeglištvu, a nakon rata u Bosni i Hercegovini, ostao je da živi u Švicarskoj, gdje je više od 15 godina vlasnik uspješne kompanije.

Prije nekoliko godina, u rodnom gradu, Srebrenici, koji se nalazi u entitetu Republika Srpska (RS), otvorio je motel, koji ovih dana nudi migrantima na korištenje. Motel Alić u Srebrenici tokom zime je zatvoren i prazan. Ima 18 soba u kojima ima mjesta za 50 osoba.

Kako kaže Safet Alić, spreman je snositi i troškove za vodu i električnu energiju.

“Gledam migrante u Tuzli prije neki dan. Čitave porodice sa djecom spavaju na kiši, betonu, kako im nećemo pomoći? Za mene je to najmanje što mogu da učinim. Ne tražim od države ništa, samo političare molim da migrantima obezbijede prevoz i hranu. Ukoliko i to ne mogu, ja ću sve organizovati.”

Ponuda putem Facebooka
Smještaj u svom motelu Safet Alić je ponudio preko Facebooka. Kaže da ga osim medija još uvijek niko nije kontaktirao, a da među ljudima koji ga uglavnom podržavaju, ima onih koji misle drugačije.

“Ne znam, čudan smo mi narod i brzo zaboravljamo stvari. Puno se ljudi javilo i daju mi podršku, ali ima i onih koji me kritikuju, govore da namjerno hoću da naselim Arape u Republiku Srpsku. Moja je namjera da pomognem ljudima i mislim da bi svi mi, koliko god ko može, trebao da učestvuje u pomoći. Nadam se da će oni koji to trebaju da čuju imati razumijevanja i pomoći tim ljudima. Moj motel je preko zime za njih slobodan”, poručuje Safet Alić, pozivajući i druge sugrađane čije su kuće u Srebrenici prazne, da ih ustupe na korištenje migrantima.

Prema podacima Međunarodne organizacije za migracije (IOM), u BiH trenutno ima oko 7.000 migranata. Najviše ih boravi Unsko-sanskom kantonu, okolini Sarajeva i Tuzli.

U srijedu je oko 700 migranata iz privremenog kampa “Vučjak” kod Bihaća prebačeno na dvije lokacije kod Sarajeva, u prihvatni centar za izbjeglice Ušivak i kasarnu Blažuj.

Kamp “Vučjak”, u kojem su migranti živjeli u šatorima, bez struje i vode, samo uz pomoć volontera Crvenog krsta zatvoren je u srijedu.

Iako predstavnici Evropske unije traže da migranti budu raspoređeni na teritoriji oba entiteta, predstavnici vlasti u RS-u, odbijaju otvaranje bilo kakvih prihvatnih centara.

(SB)