Home Novosti BiH Sarajevski profesor objasnio imamo li razloga za strah: Nalazimo se u drugoj...

Sarajevski profesor objasnio imamo li razloga za strah: Nalazimo se u drugoj najaktivnijoj tektonskoj zoni

Sarajevski profesor objasnio imamo li razloga za strah: Nalazimo se u drugoj najaktivnijoj tektonskoj zoni
Sarajevski profesor objasnio imamo li razloga za strah: Nalazimo se u drugoj najaktivnijoj tektonskoj zoni

Sarajevski profesor geografije Vedran Zubić oglasio se na društvenoj mreži TikTok, gdje je podijelio svoje misli o zemljotresu koji je pogodio glavni grad danas, 19. februara, u 9:20 sati.

Zubić je naveo kako je očekivana tektonska aktivnost u ovom prostoru BiH.

“U suštini, radi se o zoni koja može i koja uvijek ima hipotezu očekivanog zemljotresa. Generalno, BiH se nalazi u drugoj najaktivnijoj euroazijskoj tektonskoj zoni. Možemo konstatirati da je ovo zemljotres srednje jačine. Ono što je interesantno je da se nalazio na dubini od samo šest kilometara, te ga računamo kao plitki zemljotres. Kada pogledate reljefnu kartu Bosne i Hercegovine, to je zapravo prostor koji se nalazi blago zapadno od Ozren planine. Geotektonsi, na dodiru tri različite zone, kada govorite o ovom dijelu BiH”, kazao je profesor, te nastavio:

@vedranzubicofficial

Zemljotres u Sarajevu!

♬ original sound – vedranzubicofficial

“Radi se o tektonski različitim elementima koji su permanentno pod zonom međusobnog dodira i kontrakcije, te izazivaju povremene trusne aktivnosti. Tu se ustvari nalazi jedan duboki rascjep, ali isto tako i navažna zona prvog reda koja se otprilike poklapa negdje sa zonom kretanja od Zenice ka Sarajevu i dalje ka jugoistoku prema Foči. Upravo taj dodir tektonskih zona omogućava jaku tektonsku aktivnost. Iako je ovaj zemljotres bio relativno jak za stanovnike, oni koji su bili vani potencijalno ga nisu ni osjetili“.

Kako je dalje naveo, važno je znati neke stvari kada se radi o zemljotresima, odnosno kako se ponašati kada potres pogodi prostor u kojem se nalazite.

“U okviru potresa veoma je bitno znati da se mora ili treba napustiti objekat u kojem se nalazimo, te da je to najvažnije. Moramo se skloniti ispod bilo kakvih elemenata koji mogu pasti na nas, te da smo daleko od nekog stakla. Dakle, bježati iz bilo kakvog oblika tržnog centra ili neke zone prozora koji potencijalno mogu biti blizu nas.

Ako je zemljotres ove jačine, onda je preporuka da se bude ili ispod štoka, po mogućnosti nekog normalnog zida, ili ispod nekih širokih klupa. Ako ste vani, ostanite tu gdje jeste, a ako ste u automobilu, onda izađite iz vozila te odmah lezite pored njega kako bi on pretrpio prvi udar potencijalnog pada nekog stuba ili semafora na vaš automobil. U suštini, ovo je bio plitak zemljotres”, rekao je profesor Vedran Zubić.

Ne može se i ne treba se očekivati ništa sekundarno što bi moglo ponovo ugroziti stanovnike ovog geografskog prostora, ali obzirno da je ovaj prostor gusto naseljen u BiH, kada se dogodi nešto da je epicentar relativno blizu Sarajeva, onda naravno svi se nađemo u problemu, zaključio je, prenosi Bosnainfo.