Home Novosti SCHMIDT IZAZVAO ERUPCIJU NEZADOVOLJSTA U RS-u: Dodik ne može da vjeruje, Stevandić...

SCHMIDT IZAZVAO ERUPCIJU NEZADOVOLJSTA U RS-u: Dodik ne može da vjeruje, Stevandić mu poručuje – “Očekujem da se učlani u DF”

“Obojica su lažni, jedan visoki predstavnik, drugi premijer lažne države. Prosperitetno, nema šta!”, poručio je Dodik.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je da visoki predstavnik Christian Schmidt ne propušta priliku da se “lažno predstavlja kako u BiH, tako sada i na međunarodnim konferencijama kakva je minhenska”.

“U čije ime je on tamo, čije stavove zastupa, mislim da ne zna niko ni među osobljem OHR-a. Za nekoga ko javno govori da mu je stalo da BiH bude prosperitetna država pravi mnogo štete, a izbor sagovornika na konferenciji govori na koji način on vidi taj prosperitet”, rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, susret sa kosovskim premijerom Albinom Kurtijem je sigurno kruna tog boravka tamo.

“Obojica su lažni, jedan visoki predstavnik, drugi premijer lažne države. Prosperitetno, nema šta!”, poručio je Dodik.

Također, i iz Ujedinjena Srpske stigla je kritika sastanka visokog predstavnika u BiH i kosovskog premijera. Poručeno je kako su u US-u zgroženi sastankom “građanina Schmidta sa Albinom Kurtijem”.

Predsjednik ove stranke Nenad Stevandić ocijenio je kako je ovo “uvreda za srpskog predsjednika, patrijarha”.

“Bili smo u pravu što smo ga problematizovali u Ujedinjenim nacijama. Očekujem da se učlani u DF, da mu savjetnik bude Komšić”, zaključio je Stevandić.

Inače, kosovski premijer Aljbin Kurti je na zvaničnom Twitter nalogu objavio kako se sastao sa Schmidtom.

“Imao sam veoma dobar razgovor sa Christianom Schmidtom. Bosni i Hercegovini potrebna je naša puna pažnja, a OHR treba bezrezervnu podršku lidera EU. Podjele i otcjepljenja ne smiju pobijediti jedinstvo, različitost, solidarnost i inkluzivnu demokratiju”, poručio je Kurti.

(SB)