Home Novosti BiH “Schmidt je ultradesničar. Skinuo je dres HDZ-a, a ispod je uniforma HVO-a”

“Schmidt je ultradesničar. Skinuo je dres HDZ-a, a ispod je uniforma HVO-a”

Dvije sedmice su od okončanja opštih izbora u BiH, no glasovi se i dalje broje. Neki i ponovo. Gost N1 bio je Reuf Bajrović, kopredjsedavajući Američko evropske alijanse. Komentarisao je izbore ali i odluku visokog predstvanika Chtistiana Schmidta i odluku da nametne izmjene Izbornog zakona i Ustava Federacije BiH.

Iako nema zvaničnih rezultata izbora, komentarisao je ko su najveći pobjednici i gubutnici.

“Kada pogledamo rezultate 2018. i kada uporedimo danas, rezultati su identični. Svi će imati slične mandate. Može se formirati vlast bez SNSD-a na državnom nivou. Velika je pobjeda Denisa Bećirovića. Na nivou kantona, entiteta, države je jedini pomak napravio DF i kao njihov simpatizer kažem da su iz koalicije sa SDA narasliBakir Izetbegović izgubio izbore, ali je stranka poboljšala rezultat. Mišljena sam da je bilo ko bio kandidat “jedanaestorke” bi dobio izbore. Činjenica je da je razlika velika”, kzao je Bajrović.

Ističe da je iznenađujući je rezultat Borjane Krišto iz HDZ-a. “Pokazalo se izuzetno opasno po Komšića, jer su neki analitičari i profesori govorili da je Komšić već ranije dobio izbore.”

Sumnja da će se ponoviti izbori za potpredsjednika i predsjednika RS. “Ne treba biti nerealan i građanima davati lažnu nadu. Desile su se manipulacije i malverzacije. Nema sumnje, posebno u Doboju. To će biti jasno u idućih nekoliko dana”, kazao je Bajrović.

Vrlo je jasan pri oštroj osudi nametanja Izbornog zakona od strane Christiana Schmidta. Nazvao je to aparthejdom.

“Imate broj građana koji imaju mogućnost da upravljaju demokratskom većinom koristeći elemente koje je Schmidt nametnuo, a manjina su. Mislim da je namjera bila da se pomogne HDZ-a a to je ranije i potvrdio premijer Hrvatske Andrej Plenković koji je javno kazao da su lobirali da su izmjeni Izborni zakon.”

Bajrović se pita kako je moguće da tamo gdje su Bošnjaci većina imamo maehanizme koji onemogućavaju dominaciju, i gdje nisu, nema tih mehanizma da štite manjine.

“Schmidt je ultradesničar. Došao je u dresu HDZ-a i skunio je dres i vidi se uniforma HVO-a.”

Istakao je da je BiH jedina država sa Balkana koja nema nikakvo lobiranje. “Ne postoji ozbiljan plan da se iskorite NGO, ili dijaspora. Hrvatska kontroliše odnos Evropske komisije prema nama.”

Za kraj je rekao da se nada da će Ustavni sud BiH ovakvu odluku Schmidta vrlo brzo proglasiti neustavnom, jer se kosi sa Konvencijom o ljudskim pravima.

(N1)