Home Novosti BiH Schmidt se obraća javnosti: Piše li se crno Dodiku

Schmidt se obraća javnosti: Piše li se crno Dodiku

Donošenje odluke visoki predstavnik je najavio jučer

Visoki predstavnik Christian Schmidt obraziće se danas javnosti, najavljeno je iz OHR-a. Zanimljivo je da u pozivu stoji kako će obraćanju moći prisustvovati samo snimatelji i fotoreporteri, ali ne i novinari.

Pretpostavlja se da je današnje obraćanje u vezi sa odlukom o predsjedniku RS-aMiloradu Dodiku. Donošenje ovakve odluke Schmidt je najavio jučer, gostujući na Face TV.

Ovu izjavu je dao nakon neuspješnog sastanka političkih lidera u Konjicu, na kojem zamalo nije došlo do fizičkog obračuna između Dodika i ministra odbrane Zukana Heleza, nakon što je predsjednik RS-a opsovao genocid u Srebrenici.

– Ovo što sad imamo je pokušaj uništavanja mirnog društva. Ovo je ozbiljan napad, ali mogu reći, budite spremni, bit će i ozbiljna reakcija, poručio je sinoć Schmidt.

Dodik je nakon ove izjave kazao kako se ne boji bilo kakve odluke, jer ona neće moći biti provedena, a zastupnica Sanja Vulić je indirektno najavila proteste ispred zgarde OHR-a u Sarajevu, ako Schmidt na bilo koji način sankcioniše Dodika.