Home Novosti BiH Šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler jako direktno kod Hadžifejzovića poručio:...

Šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler jako direktno kod Hadžifejzovića poručio: “Sloboda…

Johann Sattler, šef Delegacije EU u BiH gostovao je u Centralnom dnevniku sa Senadom Hadžifejzovićem na Face televiziji.

“Ne mislim da je realno da BiH bude primljena u EU bez ispunjavanja uslova! Pregovori će biti otvoreni za 3-4 godine! Od kandidatskog statusa do članstva proći će deset ili dvanaest godina!
Naći će se rješenje za one koji budu blokirali formiranje vlasti!

Kandidatski status je za građane BiH! To je signal da ih čeka mjesto u EU! Ulazak u EU je proces! Ako želite postati dio kluba morate se pripremiti i poštovani već postojeća pravila!

Bilo je političara koji su govorili da podržavaju evropski put BiH, a u Parlamentu odbijali glasati za zakone koji su potrebni za evropski put! Kandidatski status je formalno priznanje da je zemlja formalno kandidat za članstvo!

Pregovori će biti otvoreni za tri ili četiri godine! Na tome treba raditi naporno! Nešto je urađeno proteklih godina, ali nedovoljno!

Ako novi sazivi vlasti na nivou BiH, Federacije i RS-a budu imali drugačiji pristup, sve je moguće! Kandidatski status zadaća novoizabranim vlastima!

Dobro je što status kandidata nismo dali prije izbora, to se moglo pogrešno protumačiti! Zasluge za kandidatski status idu građanima! Kandidatski status daje perspektivu građanima! Lako je blokirati institucije! To su prakse koje se moraju zaustaviti!

Ne može BiH preskočiti sve zemlje koje preko deset godina vode pregovore i preko noći postati članica! Albanija i Sjeverena Makedonija otvorile pregovore, Kosovo će uvesti bezvizni režim i imamo kandidatski status za BiH!

Da ste me u januaru za to pitali, rekao bih da je iluzorno o tome govoriti! Moja uloga kao diplomate nije da odgovaram na prozivke! Svjedočio sam kritikama sa sve tri strane!

Odgovaram svojim šefovima u EU i građanima ove zemlje! Islam je dio Evrope i Evropske unije! Taj argument se često zloupotrebljava, on nema nikakvo utemeljenje!

Podržavam multietnički karakter BiH i svake druge zemlje u regionu! Imat ćemo formiranu vlast na nivou BiH tri mjeseca nakon izbora – to je rekord za BiH! Drago nam je da to nije savez bez razmišljanja i programa!

Naći će se rješenje za one koji budu blokirali formiranje vlasti! Ne postoji ozbiljan politički subjekt koji je spreman blokirati proces formiranja vlasti, jer je vidljivo da nova koalicija ima većinu!

Sloboda govora i medija su ključni! Nije slučajno da se medijske slobode nalaze u okviru osam postavljenih uslova! Govorimo o zastrašivanju, fizičkim napadima, a rijetko imamo sudski epilog! Domaće vlasti se moraju snažnije angažovati!

O tome sam razgovarao i sa glavnim tužiocem Milankom Kajganićem”, kazao je između ostalog Sattler.

Pogledajte cijelo gostovanje: