Home Novosti BiH Šefik Džaferović: Imamo pravo da se branimo, osudite prijetnje HDZ-a

Šefik Džaferović: Imamo pravo da se branimo, osudite prijetnje HDZ-a

Predstavnici međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, prvenstveno članice Upravnog odbora PIC-a, trebaju osuditi prijetnje koje su na jučerašnjim pregovorima uputili predstavnici HDZ-a BiH, a o čemu su posvjedočili prisutni nakon sastanka, poručio je danas predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović.

On je ocijenio kako nije nepoznanica da HDZ BiH, uz ohrabrenje iz vlasti Hrvatske, već duži period prijeti nasiljem protiv teritorijalnog integriteta BiH, ukoliko do izbora ne bude izmijenjen Izborni zakon po njihovim zahtjevima. “Radi se o nedopustivim prijetnjama koje je trebalo u startu odbaciti”, rekao je Džaferović, te dodao:

“Umjesto da rezolutno odbaci ove prijetnje HDZ-a dio međunarodne zajednice ih je prihvatio kao ‘legitiman argument’, te je krenuo putem popuštanja pred ovim prijetnjama, na štetu prava značajnog dijela građana.

Takođe potpuno je skandalozno da su jučer iz Vlade susjedne Hrvatske, sinhrono sa prijetnjama HDZ-a, javno upućeni zahtjevi prema visokom predstavniku Christianu Schmidtu u pogledu izmjena Izbornog zakona, kao i da najviši zvaničnici Hrvatske vrijeđaju građane BiH”.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine poziva na deeskalaciju ovakve retorike vlasti Hrvatske i HDZ BiH.

“Građani BiH, uključujući Bošnjake, žele mir i saradnju u BiH. Legalne vlasti i Armija RBiH nisu činile udruženi zločinački poduhvat u ratu i mi se nemamo čega stidjeti niti plašiti. Pravo na samoodbranu je pravo propisano Poveljom UN-a, i niko ne može zabranjivati da kažemo da ćemo se braniti ako nas ponovo neko napadne.

Mi se nismo miješali u unutrašnja pitanja Hrvatske niti smo upućivali prijetnje teritorijalnom integritetu Hrvatske, te pozivam vlasti ove susjedne države da prestane, u sinergiji sa HDZ-om BiH, u javnosti i iza zatvorenih vrata, prijetiti teritorijalnom integritetu BiH”, kazao je na kraju Šefik Džaferović.

Podsjećamo, od jučer traju žestoke reakcije iz Hrvatske na izjavu lidera SDA Bakira Izetbegovića o “prebrojavanju”. Također, hrvatski premijer i predsjednik kritikovali su i visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta što je “popustio čaršiji” i nametnuo samo tehničke izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.