Home Novosti BiH ŠEFIK DŽAFEROVIĆ: MOGU SAMO DA SANJAJU VELIKU SRBIJU ILI ALBANIJU, OD TE...

ŠEFIK DŽAFEROVIĆ: MOGU SAMO DA SANJAJU VELIKU SRBIJU ILI ALBANIJU, OD TE LJUBAVI NEMA NIŠTA..

Neće sigurno biti ni prepravljanja granica niti otcjepljenja..

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović kazao je kako je na Zapadnom Balkanu završena promjena granica. Geopolitička konfiguracija je riješena. Neće sigurno biti ni prepravljanja granica niti otcjepljenja”, zaključio je Džaferović.

Na pitanje kako komentariše posljednja zbivanja u Crnoj Gori, on je odgovorio:
Pratio sam posljednjih dana šta se dešava u Crnoj Gori. Ono što je za Bosnu i Hercegovinu važno je da Crna Gora bude stabilna država, prosperitetna, da ostane članica NATO saveza i da uspješno nastavi svoj evropski put.

Važno je da se uspješno riješe međuetnički odnosi u Crnoj Gori. Mi sa Crnom Gorom imamo dobre odnose, nemamo otvorenih pitanja. Nije mi drago to što se dešavalo. Volio bih da je to urađeno na potpuno drugačiji način. Tenzije nikome ne odgovaraju. Potrebno je da se unutar Crne Gore pokrene dijalog”.

Smatra da “postoji miješanje” Srbije u odnose u Crnoj Gori.
Mislim da postoji miješanje. Sam predsjednik Srbije je kazao kako je srbijanska obavještajna služba pomno pratila šta se dešava u CG i o tome obavještavala vodstvo u Srbiji. Šta je to nego miješanje?”, upitao je Džaferović.

Naveo je i kako želi da se u Crnoj Gori povede dijalog o svim važnim pitanjima pa i o statusu pravoslavnih crkava u ovoj zemlji. Nikakve tenzije neće dovesti do dobrog. Inače, kad je u pitanju cijeli region Zapadnog Balkana geopolitička konfiguracija je riješena.

Neće sigurno biti ni prepravljanja granica niti otcjepljenja. Toga moraju biti svjesni svi. Samo su pusti snovi onih koji sanjaju veliku Srbiju, veliku Albaniju ili veliku Hrvatsku”, naveo je Džaferović te dodao:

Srbija je izvršila agresiju na Bosnu i Hercegovinu. Na kraju se završilo genocidom. Želim da vjerujem da Srbija nema takve namjere, ali želimo vidjeti da je to tako. Kada Dodik pred Vučićem kaže da želi RS otcjepiti iz BiH Vučić treba da reaguje na to i da kaže da to nije politika Srbije.

Ja sam na samitu rekao Vučiću da trebamo riješiti otvoreno pitanje o granicama, a ne da se prije toga traži razmjena teritorija. Neka prestanu štiti ratne zločince koji su ovdje osuđeni. Vidite koliko njih se krije u Srbiji”, rekao je Džaferović za N1.