Home Novosti BiH ŠEMSUDIN MEHMEDOVIĆ POZIVA NA HITNU AKCIJU: „Skrenuti pažnju EU kao svjedoku Daytona...

ŠEMSUDIN MEHMEDOVIĆ POZIVA NA HITNU AKCIJU: „Skrenuti pažnju EU kao svjedoku Daytona na grubo kršenje suvereniteta BiH i narušavanje…”

-Ako je i politikantstvo, previše je od jednog proruskog predsjednika, poručio je Mehmedović.

Posjetu predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića i njegov govor u Širokom Brijegu komentirao je zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i jedan od osnivača SDA Šemsudin Mehmedović.

-Mirovni sporazumom se štiti suverenitet i teritorijalni integritet BiH koje je Hrvatska svojim potpisom na Sporazumu dužna poštovati. Dio suvereniteta BiH je i Ured visokog predstavnika koji Hrvatska takođe mora poštovati sve dok ta institucija ne prestane postojati kad se ispune odgovarajući, tačno određeni uslovi.

Hrvatski predsjednik napadajući na Visokog predstavnika na način na koji to radi tj. podržavajući nezakonite postupke Predsjednika RS-a zbog kojih je protiv njega podignuta optužnica pred Sudom BiH, povrijeđuje suverenitet BiH tj. podriva rad njenih sui generis i pravosudnih institucija. Pored toga, odlikujući jedinice koje su učestvovale u ratnim zločinima protiv civila i ratnih zarobljenika podstiče kulturu nekažnjivosti u BiH, negira naslijeđe Međunarodnog haškog tribunala i onemogućuje normalno odvijanje procesa suočavanja sa prošlošću i pomirenja u BiH. Zloupotrebljavajući gostoprimstvo BiH vodi svoju predizbornu kampanju grubo se miješajući u unutrašnja pitanja BiH kakvo je i pitanje reforme izbornog zakonodavstva u BiH.

Naprijed navedeno bi trebalo da bude dovoljan razlog bosanskim snagama da upute protest Ministarstvu spoljnih poslova Hrvatske kako bi se bar pokušalo spriječiti takvo ponašanje hrvatskih diplomata kad dolaze u BiH. Takođe bi se moglo skrenuti pažnju EU kao svjedoku Daytona na grubo kršenje suvereniteta BiH i narušavanje međuetničkih i međureligijskih odnosa u njoj koje se redovno dešava tokom Milanovićevih ne diplomatskih dolazaka u našu zemlju zbog čega je ratno hrvatsko političko i vojno rukovodstvo već osuđeno pred ICTY zbog učešća u zločinačkom udruženom pothvatu. Od Evropskog parlamenta bi trebalo tražiti donošenje rezolucije kojom se osuđuju postupci kakvi su oni hrvatskog predsjednika i drugih hrvatskih diplomata koji rade iste ili slične stvari čim pređu u BiH.

Ako je i politikantstvo, previše je od jednog proruskog predsjednika, poručio je Mehmedović.