Home Novosti BiH ŠEMSUDIN MEHMEDOVIĆ UZBURKAO DUHOVE: “Ko je Dodiku i RS-u isporučio Kajganića koji...

ŠEMSUDIN MEHMEDOVIĆ UZBURKAO DUHOVE: “Ko je Dodiku i RS-u isporučio Kajganića koji je pripremao teren za optužnicu protiv…”

-Nakon odluke Visokog predstavnika dodatno su se obezbijedile pravne pretpostavke za akciju Tužilastva BiH, poručio je Mehmedović.

Čestitam svima koji su doprinijeli da je Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv Milorada Dodika predsjednika RS-a i Miloša Lukića v.d. direktora Službenog glasnika RS, a zbog ukaza o neprovođenju odluka visokog predstavnika na prostoru entiteta RS, poručio je zastupnik u Parlamentarnoj skupštini BiH Šemsudin Mehmedović (SDA).

-Konačno je profunkcioniralo pravosuđe koje je bilo zakržljalo u političkim spletkama. Dodik je svojim postupcima bukvalno izazivao institucije da ga procesuiraju, ali je izostala hrabrost kod pojedinaca da naprave taj prelomni korak, pravdajući to nedefinisanim krivičnim zakonom u tom pogledu.

Nakon odluke Visokog predstavnika dodatno su se obezbijedile pravne pretpostavke za akciju Tužilastva BiH.

Nadam se da će proces biti ekspeditivan a ne da se „kiseli“ po stolovima Suda BiH.

Ovo ipak vraća vjeru u pravosuđe BiH. Međutim, ovo je manje stvar zasluga Tužilaštva a puno više dosezanja granice tolerancije Dodikove politike od strane međunarodne zajednice. Ne bih rekao da su više imali prostora.

Od 2006. čekamo ovakve poteze. Samo da sve ne završi kao i Inzkov zakon o negiranju genocida jer očigledno ima naznaka da je Tužilaštvo prisilno tražilo oblik „zadovoljavanja“ svih strana.

Nakon što je Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv Ahmeta Sejdića, Ferida Buljubašića i još 11 komandanata i pripadnika Armije Republike BiH bilo je jasno da se nešto priprema protiv Dodika jer je ta optužnica bila očiti politički potez „peglanja“ u javnosti: sad su na vagi dva poteza Tužilaštva i očito da taj način rada nema nikakvog smisla.

Često smo slušali velike i stalne prozivke za „isporučivanje“: sada se mora postaviti pitanje ko je Dodiku i RS-u isporučio Kajganića koji je pripremao teren za optužnicu protiv Dodika optužnicom protiv komandanata Armije BiH? Je li to cijena procesuiranja Dodika? Tako je kad se nešto isporuči Dodiku a onda sve druge proziva za „isporučivanje“.

Rad Tužilaštva, u svakom slučaju, mora biti profesionalan, zakonit i ekspeditivan, da bi se vratilo povjerenje u pravosuđe BiH, poručio je Mehmedović.