Home Novosti Sjenica: Javnost uzemirena, pripadnici MUP-a pretukli dvojicu mladića

Sjenica: Javnost uzemirena, pripadnici MUP-a pretukli dvojicu mladića

Građani Sjenice su uznemireni i sutra će biti održana sjednica općinskog Savjeta za bezbjednosti nakon što su pripdanici MUP-a Srbije sinoć oko 22 sata, poslije verbalnog sukoba u kafani, pretukli dvojicu mladića iz tog grada.

Predsjednik općine Sjenica Hazbo Mujović osudio je ovaj događaj i zatražio od državnih organa da se preispita da li je bilo prekomjerne upotrebe sile od strane policije.

– Bez obzira kako su se mladići ponašali, moramo da reagujemo i osudimo prekomjernu upotrebu sile. Svi vidovi nasilja, pa dolazili i od legalnih organa, mi kategorično osuđujemo. Javost u Sjenici je uznemirena i traži od državnih organa da utvrdi da li je bilo prekomjerne upotrebe sile i da se to ispita. Ljudima je neshvatljivo da neko može biti prebijen u 21. vijeku – rekao je Mujović u izjavi za Anadoliju.

On je kazao da od policije još nisu dobili zvanični izvještaj o ovom događaju.

Elmedin Zekić (31) i Samedin Rastić (38), obojica iz Sjenice, uz dostavu fotografija i ljekarskog izvještaja medijima, najavili su da će protiv trojice pripadnika MUP-a Srbije u Sjenici pokrenuti krivični postupak zbog nanošenja tjelesnih povreda, prijetnji i uvreda.

Elmedin Zekić je izjavio da je do verbalnog sukoba i koškanja došlo po dolasku trojice uniformisanih policajaca, koji su, kako je naveo, sjedili za obližnjim stolom i također konzumirali alkohol.

– Oni su nas povezali lisicama, gurnuli u kola i nakon 50-100 metara, kod gimnazije, u ulici Ahmeta Andagića, zaustavili auto i počeli da nas udaraju. Uspio sam da se zavučem pod sjedište, da me manje udaraju po glavi. Bili smo vezani, s rukama na leđima i udarali su nas pesnicama i pendrekom. Psovali su nam tursku majku i pred stanicu policije su nas šutirali nogama – ispričao je Zekić, dodavši da su nakon tri sata čekanja u policijskoj stanici pregledani u Hitnoj službi.

On je kazao da ne zna razlog zbog čega su pretučeni i da trojicu policajaca poznaje iz viđenja.

Zekiću i Rastiću nije određen policijski pritvor, oni su danas saslušani u Prekršajnom sudu u Sjenici.

Pripadnici MUP-a, sva trojica srpske nacionalnosti, dvojicu mladića terete za napad na službeno lice.

Prema ljekarskom nalazu, sačinjenom u Domu zdravlja u Sjenici, nakon pregleda po nalogu dežurnog tužioca Nurije Rožajca, Zekić i Rastić su upotrebom tjelesne sile i tupim predmetom zadobili povrede glave, ruku, i leđa. Tužilac je za njih naložio i da se izvrše nalazi na alkohol i psihoaktivne supstance. Na pregled u Hitnoj službi boravili su i policajci koji su učestvovalu u ovom događaju.

MUP Srbije, odnosno nadležna PU Novi Pazar, do zaključenja ovog teksta nije odgovorio na ranije danas upućen zahtjev za zvanične informacije o ovom događaju.

Izvor: Anadolija

Previous articleKomšić poručio Kolindi: Vi ste slučaj sa posebnim rasističkim potrebama
Next articleProtesti u Sjenici: Bošnjaci traže da se kazne policajci koji su pretukli dvojicu mladića
Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.