Home Novosti BiH SKANDAL TRESE REPUBLIKU SRPSKU: Jahorina na “dobošu”, kako SNSD-ovi tajkuni dolaze do...

SKANDAL TRESE REPUBLIKU SRPSKU: Jahorina na “dobošu”, kako SNSD-ovi tajkuni dolaze do zarade…

U tome ga nisu spriječili ni višednevni protesti mještana.

Vlada Republike Srpske prihvatila je ponudu kompanije “Drvo-export” u vlasništvu SNDS-ovog odbornika Srđana Klječanina Rufija za kupovinu zemljišta na Jahorini. U tome ih nije spriječilo ni to što se protiv Klječanina već četiri godine vodi istraga zbog pustošenja šuma.

56 dunuma zemlje na Jahorini otišlo je u privatne ruke i umjesto prirode i zelenila, što je i karakteristika svake planine, sada će biti beton, šest apart hotela i jedan hotel površine 29.000 kvadrata.

Sve je to najavljeno na licitaciji 22.januara u ministarstvu trgovine i turizma kada se kao jedini ponuđač pojavio Srđan Klječanin, zvani Rufi.

Ponudio je 41.130 000 KM, a Vlada je potom odobrila prodaju državnog zemljišta. Klječanin se često ograđuje od vlasništva nad Drvo exportom, pa je tako za portal Capital rekao da je on samo opunomoćenik. Odbio je da kaže ko je pravi vlasnik firme, ako, kako tvrdi, on nije.

„Trenutno je samo firma “Drvo-export” investitor i finansijer. Ko će dalje da se uključi, ne znam. Kupovinu finansira kompanija svojim sredstvima, većinskim dijelom i nešto uz pomoć banaka. Vidi se kolika je bila dobit firme. Mislim da je bilo 55-60 miliona maraka prihod, pa novca ima. Dobit je prijavljena oko 20 miliona maraka“, rekao je Srđan Klječanin.

Ovu prodaju državne imovine nije spriječilo ni to što je OHR upozorio da je Zakonom o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom zabranjena bilo kakva prodaja ili drugi oblik raspolaganja sredstvima državne imovine.

Prodaju nije spriječilo ni to što se protiv Klječanina i njegovih najbližih saradnika vodi istraga za pustošenje šume na području ŠG Borja u toku 2020. i pričinjenu štetu od 3 miliona KM. Iz OJT Doboj za BN potvrđuju da je istraga u toku.

„U ovoj fazi istrage predmet je dostavljen na vještačenje vještaku šumarske struke a po dostavljanju ovom tužilaštvu pismenog nalaza i mišljenja vještaka i na osnovu rezultata izvršenog vještačenja odlučiće se o daljem toku postupka, a sve u cilju okončanja istrage i donošenja tužilačke odluke“, poručuju iz dobojskog tužilaštva.

Firma „Drvo-export“ često se dovodi u prijateljsku vezu sa vrhom SNSD-a, a u žižu interesovanja dospjela je prošle godine zbog otvaranja nelegalnog rudnika u selu Bistrica.

Iako nije imao neophodne dozvole vlasnik ovog preduzeća Srđan Klječanin je počeo kopanje, a u tome ga nisu spriječili ni višednevni protesti mještana. Bez obzira na apele mještana Vlada RS, je Klječaninu dala koncesiju za otvaranje rudnika.