Home Novosti Skandal u C. Gori: Vlado Georgiev pjevao “Tamo je selo moje, tamo...

Skandal u C. Gori: Vlado Georgiev pjevao “Tamo je selo moje, tamo je Srbija”

Ministarstvo kulture Crne Gore najavilo je krivičnu prijavu protiv organizatora multimedijalnog koncerta – dijela programa “Trg od ćirilice” u Herceg Novom.

Prijava je najavljena zbog, kako se navodi, kršenja niza zakonskih odredaba, isticanja simbola drugih država, skrnavljenja državne himne i gotovo nezaobilaznih političkih i nacionalističkih poruka.

Iz tog resora poručuju da su sigurni da postoji mnogo boljih načina za promociju domaćeg, regionalnog i šireg muzičkog stvaralaštva tokom sezone – dovoljno je vidjeti, zapravo, ostale festivale na crnogorskom primorju.

S tim u vezi oni su pozdravili odluku budvanske opštine da, nakon oštrih reakcija crnogorske javnosti, odustane od ideje organizacije koncerta trubača iz Guče u tom gradu.

“Ali, na ‘programe’ nalik preksinoćnjem, Ministarstvo kulture i Država Crna Gora neće ćutati – naprotiv. Od sada, svako kome koncept ‘manifestacija kulture’ bude paravan za nacionalističke poruke i kršenje zakona, odgovarat će na način kako je to regulisano propisima ove države”, poručili su iz Ministarstva kulture, prenosi Tanjug.

Smatraju da smotre kulture ne smiju biti izgovor za organizaciju nacionalističkih skupova, a posebno kada se, kako kažu, kao u slučaju Herceg Novog, njima negira crnogorski identitet.

“Žalimo što je Herceg Novi bio domaćin ovog programa, tim prije jer smo nedavno na istom mjestu mogli da ispratimo festival sasvim drugačijeg tipa – koji u mnogo ljepšem svjetlu promoviše i taj grad i Crnu Goru”, navodi se u saopćenju.

Naime, povodom 800 godina samostalnosti Srpske pravoslavne crkve i 630 godina Kosovske bitke, humanitarna fondacija „Delije“ organizirala je 13. augusta na Kanli kuli u Herceg Novom 29. humanitarni koncert „Za naše Kosovo i Metohiju“.

Koncert „Za naše Kosovo i Metohiju“ na Kanli kuli priređen je u sklopu ovogodišnjeg „Trga od ćirilice“ u organizaciji crkvene općine Herceg Novi — Mitropolije crnogorsko-primorske.

Na koncertu je nastupio i popularni pjevač Vlado Georgiev koji je bio specijalni gost koncerta, te je zapjevao spornu pjesmu.

Podsjećamo, “Tamo daleko” je poznata tradicionalna srpska pjesma iz Prvog svjetskog rata. Riječi pjesme pjeva srpski vojnik na Krfu, nakon surovog povlačenja preko Albanije. Pjesma se drži kao himna srpskih vojnika koji odlaze u boj.

Poslušajte izvođenje sporne pjesme na festivalu u Herceg Novom:

(Radio Sarajevo)