Home Novosti BiH SKANDAL, UŽIVO: Dvojica ambasadora BiH krenula Dodikovim stopama –„Republika Srpska treba biti...

SKANDAL, UŽIVO: Dvojica ambasadora BiH krenula Dodikovim stopama –„Republika Srpska treba biti na oprezu…“

Stavovi dvojice ambasadora Bosne i Hercegovine poklapaju se s izjavama predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Odluka o kandidaturi BiH za članstvo u Evropskoj uniji, koja je donesena na pogrešnim pretpostavkama o BiH kao interesnoj sferi Zapada, biće uslovljavana, saglasni su ambasador BiH u Hrvatskoj Aleksandar Vranješ i ambasador BiH u Rusiji Željko Samardžija.

-Ubrzavajući ili davajući status BiH, oni su stvorili jedan novi manevarski prostor da bi mogli da uđu u neki novi period nametanja, uslovljavanja u pravcu nekih reformi. Samo ovaj put će to biti kroz priču o otvaranju poglavlja, evropskom putu, što svakako treba biti upozorenje za Republiku Srpsku, nikako širenje optimizma, rekao je Vranješ.

Ambasador BiH u Rusiji Željko Samardžija rekao je da EU ima mnogo svojih problema.

-Ove godine govoriti o kandidatskom statusu, kada sama EU ima gomilu svojih velikih problema u kojima se poslije izlaska Velike Britanije počela na neki način da se rastače, a ko zna šta će biti u narednom periodu, mislim da to i nije neka “politička pljačka” za nas, dodao je Samardžija.

Stavovi dvojice ambasadora Bosne i Hercegovine poklapaju se s izjavama predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika koji, također, nije oduševljen kandidatskim statusom Bosne i Hercegovine.

Dodik ide toliko daleko tvrdeći da je kadidatski status Bosne i Hercegovine pokušaj odmicanja od Rusije, te je poručio da on to neće dozvoliti.

(SB)