Home Novosti BiH SKANDALOZAN ZAHTJEV TAKOZVANA “UJEDINJENA SRPSKA” UPUTILA SARAJEVU/ Gradonačelnica Benjamina Karić kategorično odbila

SKANDALOZAN ZAHTJEV TAKOZVANA “UJEDINJENA SRPSKA” UPUTILA SARAJEVU/ Gradonačelnica Benjamina Karić kategorično odbila

Politička stranka Ujedinjena Srpska zatražila je održavanje svečane akademije u Vijećnici. Ovo je na svom Facebook profilu objavila sarajevska gradonačelnica Benjamina Karić.

Sutra, 9. januara, u manjem se bh. entitetu obilježava neustavni Dan RS-a i zvaničnici su već započeli pripremu proslave, uprkos činjenici da je Ustavni sud BiH donio presudu o njegovoj neustavnosti.

Podsjećamo, Nenad Stevandić, predsjednik Ujedinjene Srpske, potvrdio je FACE-u 28. novembra prošle godine da “postoji mogućnost da Dan RS-a bude obilježen u Sarajevu”. Tragom te izjave, on ju je danas i zvanično potvrdio jer je sarajevska gradonačelnica dobila zahtjev od ove političke stranke za održavanje svečanosti povodom neustavnog Dana RS-a u sarajevskoj Vijećnici.

Ovo je večeras objavila Benjamina Karić, gradonačelnica Sarajeva. Kako je navela, zahtjevu neće biti udovoljeno.

“Zahtjevu neće biti udovoljeno iz sljedećeg razloga:

Kao povod za svečanu akademiju naveden je tzv. dan Republike Srpske (RS), 9. januar.

Ustavni sud BiH je u predmetu U 2/18, presudom objavljenom u Službenom glasniku BiH br. 30/19 obilježavanje navedenog datuma kao službenog dana ove administrativne jedinice države BiH proglasio neustavnim, utvrdivši da njegovo obilježavanje ‘nije u skladu sa članom I/2. Ustava BiH, članom II/4. Ustava BiH u vezi sa članom 1.1. i članom 2.a) i c) Međunarodne konvencije o ukidanju svih oblika rasne diskriminacije i članom 1. Protokola broj 12 uz Evropsku konvenciju, te članom VI/5. Ustava BiH’.

Stoga, obilježavanje praznika koji je presudom Ustavnog suda BiH proglašen neustavnim i utvrđeno da simbolizira diskriminaciju i nije u skladu sa univerzalnim vrijednostima dijaloga, tolerancije i razumijevanja, neće biti omogućeno u Vijećnici niti bilo kojem mjestu pod ingerencijom Grada Sarajeva.

Grad Sarajevo će uvijek štititi državnost Bosne i Hercegovine i jednakosti svih njenih građana.”

Zahtjev za skupom koji je uputila Ujedinjena Srpska